Ugrás a fő tartalomra

A fotózás alapjai 3. Szelidítsük meg a fényt!

A jó fotó alapja minden esetben a fények megfelelő használata...nekünk fotósoknak a fény, ecset vászon, festék, egyben.
A legjobb fény minden esetben a természetes fény. Kivételt képez ez alól a divatfotózás speciálisan megvilágított témái, a fényfalak, speciális spotlámpák, színes bevilágitások, fekete fény használata stb.
Én saját fotóimhoz természetes fényt használok.
Ez nem azt jelenti hogy lutsta, vagy képzetlen vagy beállítani egy világitást, hanem hogy meg tudod szelidíteni a rendelkezésedre álló fényt, legyen szó akár egy gyertya fényéről vagy egy tavaszi délután surlófényeiről-
Ha elég ügyes vagy bármelyik fény a kezed alá dolgozik csak tudni kell kezelni.
Én most leírom az alapokat, a speciális kérdéseket pedig megvárom és később megválaszolom.

Legegyszerűbb a sima napfényt kihasználni, de nem mindegy hogy hogyan....ha a modelledet szembeállítod a nappal, akkor valóban kap fényt az arca (bár elég laposat) de nem fogja tudni kinyitni a szemét rendesen. Ha mögé állítod a napot akkor meg alig látszik valami az arcából?
Nem ördöngösség. Erre való a spotmérés ami ha szerencsés vagy, van a kamerádon...ezzel a mérési móddal mérj fényt az arcára, és máris az alapján kalkulál a gép...természetesen a háttér teljesen ki fog égni.
Gondolom ez sem tetszik igazán :)
Hát akkor csak derítsük az arcát, és mérjünk mátrixot.
Az arc derítése többféleképp megoldható. A legegyszerűbb ha vakuzunk...de nem direkt módon mert attól becsillan az arca, és meglehtősen csúnya lesz a kép.
Naszóval van egy egyszerű kamerád, egy beépített vakuval amin lágyítani kellene de nincs deritőlapod....van egy nagyon egyszerű trükk.
Fogj egy papír zsebkendőt rétegeire bontod, és a vaku elé simítasz egy réteget...hogy mi lesz az eredmény? Próbáld ki de azt elárulom, hogy sokkal természetesebb és szebb lesz a fotó.
A másik megoldás hogy derítőlaőpot használsz.
Persze melyik amatőr fog magának egy méregdrága többszinű derítőlapot venni?
Gondolkodj egyszerűbben! Nagy darab fehér hungarocel sem rossz ám! Lepedő kifeszítve? Nagyméretű papírlap? Ez mind működik!!!
Ha DSLR géped van, akkor meglehet hogy van egy rendszervakud is. Ugyebár említettem, hogy nem használjuk a gépen, hanem elhelyezzük valahol, és  commander módban gépről vezérelve sütjük el.
Oldalról bevilágított modell nagyon szépen tud festeni, csak arra figyelj oda hogy mind a két szeme kapjon fényt!
Amennyiben azt szeretnéd hogy az arcának a nem megvilágított fele teljesen sötétségbe boruljon, akkor arra az oldalra az arca mellé tegyél egy fekete lapot, anyagot, bármit ami elnyeli a visszaverődéseket! Így az arcának az az oldala be fog égni. Ha szeretnél oda is egy kis fényt akkor fehér lapot tegyél oda derítés gyanánt.
Figyelj a kiégésekre mert az nem hozható vissza semmilyen eszközzel, mivel ott gyakorlatilag nincs adat! A beégés könnyebben kezelhető, legtöbb esetben visszahozható gond nélkül, csak egy kis ügyesség kell hozzá.
Portréfotózáshoz általában 50-120 közötti optikát használunk. A nagylátószög torzítja az arcot, bár az is lehet, hogy ez a cél.
Ha lehet használjatok fix optikát nagyon más lesz a végeredmény vele.
A rekeszt 3,5 fölé csak indokolt esetben tegyétek, és a közelebbi szemre mérjetek.
Az élesség beállításánál mindig jusson eszetekbe hogy az élesség pontjától távolodva két harmad, közeledve egy harmad az élesség! Ezért érdemes a közelebbi pontot beállítani.
Ha kérdés van ne kíméljetek :)
Szívesen megnéznék próbákat, és ha valahol akadályba ütköztök írjátok meg megpróbálom orvosolni. Jó szórakozást mindenkinek!Megjegyzések

Gusztáv Szigeti üzenete…
Szia Laci!

"Az élesség beállításánál mindig jusson eszetekbe hogy az élesség pontjától távolodva két harmad, közeledve egy harmad az élesség! Ezért érdemes a közelebbi pontot beállítani." Ezt nem biztos, hogy értem. Elmagyarázod mint vmi ötévesnek? Köszi, Gusztáv
Balassa László üzenete…
Szia teszek egy próbát :) a mélyélességnek van egy tartománya hogy hány métertol hány méterig éles a kép egyes optikák ezt jelzik is egy gyurun....ehhez jó tudni, hogy a beállított ponttól egyharmad te feléd, két harmad távolodva a modelltol lesz az élességed...
Orosz Péter üzenete…
Szia! Nagyon tetszenek ezek a fényképezős blogjaid, és az előttem szóló kérdéséhez hasonlót tennék fel én is: én csak annyit nem értek, hogy egy harmad mi, és két harmad mi az élesség.
Valami mértékegység nem tartozik oda? Ez méter, vagy mi?
Ha méter, akkor azt akartad ezzel mondani hogy a kiszemelt témám elé egyharmad méterrel fókuszáljak, és a mélységélességben pont benne lesz a témám is amit fotózni akarok?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ez nem kelet...Ez nem nyugat...Ez Szarajevó!

Ez nem kelet, ez nem nyugat, ez az a pont ahol minden találkozik. Szarajevó városa több szempontból is egyedülálló. A nyugati és keleti vallás, kultúra keresztútjáról beszélünk ahogy egymás szomszédságában áll mecset, ortodox templom, katolikus katedrális, és zsidó zsinagóga. A város története legalább annyira sokrétű mint a lakossága, vagy a látvány amit nyújt. 1914-ben itt gyilkolták meg Ferenc Ferninándot ami kirobbantota az elő világháborút. A második világháborúban Szarajevó az usztasák által irányított független Horvát Államhoz került így a város zsidó, és szerb lakosságának jelentős része a holokauszt áldozatává vált. 1992 április ötödikén egy béketüntetésre szerb orvlövészek sortűzzel válaszoltak, ekkor kezdődött meg Szarajevó 1996-ig tartó ostroma, amiben 12.000 ember veszítette életét.


2018. február 9 Lassan sétikálok a repülőtér körül és próbálom eldönteni hogyan jussak el a szállásomra az óváros részbe...villamost, buszt nem látok, pár taxis lustán dohányzik a kocsinak dőlve v…

Leica Q munkateszt, avagy megnéztük a Leica Q foga fehérjét...van neki!

Mielőtt belevágnék a teszt megírásába vannak részletek amikről érdemes értekezni...elöszőr is miért én lehettem az a szerencsés aki több napig tesztelhette zúzhatta a Leica q gépét miért nem valaki, aki amúgy is használ Leicát, és ismeri a márka sajátosságait, képalkotó rendszerét stb...
Azt hiszem a Leicánál rájöhettek arra hogy az, aki már Leica felhasználó aligha fog tudni elfogulatlanul írni róla hiszen én is elfogult vagyok a Nikonommal szemben még ha évek alatt a leeső alkatrészekből lassan egy új gépet tudok összerakni...jut eszembe Banach-Tarsky  paradoxonja hess nemidevaló... szóval gondolom olyan emberke kellett aki elfogulatlan és nem ismeri kézből az adott technikát, ha fotózni is tud a plusz pont (lehet nálam ettől eltekintettek) az hogy én zsigerből milc ellenes vagyok valószínűleg tudták, hisz sosem rejtettem véka alá, a q meg első ránézésre nekem milc kategória volt.
Olyan periodusban vittem el tesztre a Leica Q gépet amikor több fotózás is be volt tervezve, de sem a …

Különleges ajándék karácsonyra.

Idén karácsonykor is készülök egy különleges meglepetéssel nektek.  Mint minden művésznek nekem is korszakokra bontható eddigi pályám. Idén az egyik legizgalmasabb korszakból válogattam nektek olyan képeket amik nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem voltak publikálva.  Ebben az időszakban kizárólag filmre dolgoztam, és sokszor már az elkattintás pillanatában torzítottam a képeket. Foltokban, vonalakban, tónusokban láttam a világot és sokkal inkább hangulatokat kerestem mintsem dekoratív tartalmat. Az elkészült képekhez a valóság csak vászon volt. Ezekből a képekből választottam ki a kedvenceimet nektek.  Ezeket harminc centis hosszanti oldal méretben lehet majd megrendelni, tízezer forintos darabáron. Természetesen ezek is Hahnemühle papírra készülnek a Pigmenta Art Lab gondozásában. Mindegyik aláírva kerül új tulajdonosához. A meglepetés az, hogy a vásárlók közül kisorsolok egy valakit, aki karácsonyra a vásárolt nyomat mellé megkapja az eredeti negatívot bekeretezve.  A weboldalra a n…