Ugrás a fő tartalomra

Van Dyke technika....Cianotípia barna változat.

Ismertetek pár technikát azoknak akik foglalkoznak cianotípiával és hasonló eljárásokkal....a Van Dyke technika a cianotípia egy változata ám a végeredmény ez esetben egy barna nyomat.
Lényeges dolog amit rengetegen kihagynak az a papír enyvezése. Nyúlenyvvel a papírt lekezeljük majd két napig pihenni hagyjuk.
Az enyv hatására a papíron megjelenő fotó jóval sötétebb tónusú, kontrasztosabb lesz.
a Recept:


ferri-ammónium-citrát : 9gramm, 33cc desztilláltvízben keverve míg áttetsző zöldes nem lesz.
Bórkősav : 1,5gr 33cc desztillált vízben oldva
ezüstnitrát: 3,8gr 33c desztillált vízben oldva

Elsőnek keverjük a ferri amonnium citrátot a borkősavval....öntsük egybe a két folyadékot és lassú határozott ringatással keverjük el....
Az ezüstnitrátot lassan, óvatosan keverjük hozzá kissebb adagokként, hasonló mód keverve.
A végeredmény egy áttetsző zöldes folyadék....ha nem áttetsző akkor valószínűleg kuka.....

Fontos! a folyadék nem fényérzékeny amíg meg nem szárad! Ettől fügetlenül nem árt sötét helyen tartani....
ecsettel hordjuk fel  lehető legegyenletesebben a papírra (vagy vászonra, bőrre, stb) az emulziót majd hajszárítóval kezdjük megszárítani (immár sötétben,félhomályban mert ugye a végére érzékeny lesz....)
Két zsírtalanított üveglap közé helyezzük a papírunkat és ráhelyezzük a negatívot amit hívni szeretnénk...jómagam fóliára nyomtattam egy digitális fotó negatív változatát így bármilyen méret szóba jöhet....
Nem direkt napon hívjuk hanem félárnyékban szórt fénnyel....hívási idő változó....mikor a papír szürkés lesz akkor jó...ha sötétebb tónusú akkor túlhívtuk.
3-5-30 ez a varázsszám.....3 perc áztatás vízben, 5perc fixálás, 30 perc áztatás vízben.....
végül szárítás nedvesen nagyon sérülékeny így ne piszkáljuk ha egy mód va rá!

Szemfülesek most izgulnak mert nincs leírva a fixáló recept....aki nem is vette észre szégyenlje magát!

Fixáló:
Fél liter desztillált vizet melegítsünk 40 fokosra és keverjünk el bene 25gramm Tioszulfátot....várjuk meg míg 20 fokra hül és használható is....5 perc fixálás nem kevesebb!
Jó kisérletezést mindenkinek ha kérdés felmerül csak bátran!

Megjegyzések

Csikós Árpád üzenete…
Ez nagyon hasznos, köszi Laci!
Bela üzenete…
Kedves László, a nyúlenyv használatáról szívesen olvasnék még, (arány, felhordás stb.) Üdv: Gábor
Balassa László üzenete…
Kedves Béla
Na igen a nyúlenyv...a pontos arányt délután tudom megírni mivel ezt kizárólag a feleségem tudja fejből :)
A felhordás nagyon fontos hogy széles ecsettel történjen és nagyon egyenletesen az enyv pedig még ha nem is forró, de meleg legyen...ha nem egyenletes csíkos lesz a nyomat!
Egyszerű házi zselatinnal nagyszerűen helyettesíthető sőt bizonyos hordozókon kifejezetten jobb eredményt ad!
Magát az emulziót tapasztalatom szerint száradás után érdemes újrakenni!
Ingres papírral kisérleteztünk még, ott nem kell felületi kezelés csak ront rajta!
Délután jövök az arányokkal!
Üdv:
Balassa
Tokai András üzenete…
Érdekes dolgok. Ügyesek vagytok.
Csak a nyulakat sajnálom, akikből az enyv készül.
Bookpictures üzenete…
Ha megengeditek, még egy apróság. Az exponálás ideje akár 10 perc is lehet, függően a negatív telítettségétől. Az exponáláskor használt fényforrás távolsága 15-20 cm legyen. Közben ellenőrizhetjük a expozíció elégségességét, ha lekapcsoljuk a lámpáinkat és sárgulás mértékének megfelelően hagyjuk abba, vagy kapcsoljuk vissza. Jó kis játék, csak ajánlani tudom én is:) Bár be kell vallanom, vagy 20 éve nem csináltam ilyet :D

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…