Ugrás a fő tartalomra

Van Dyke technika....Cianotípia barna változat.

Ismertetek pár technikát azoknak akik foglalkoznak cianotípiával és hasonló eljárásokkal....a Van Dyke technika a cianotípia egy változata ám a végeredmény ez esetben egy barna nyomat.
Lényeges dolog amit rengetegen kihagynak az a papír enyvezése. Nyúlenyvvel a papírt lekezeljük majd két napig pihenni hagyjuk.
Az enyv hatására a papíron megjelenő fotó jóval sötétebb tónusú, kontrasztosabb lesz.
a Recept:


ferri-ammónium-citrát : 9gramm, 33cc desztilláltvízben keverve míg áttetsző zöldes nem lesz.
Bórkősav : 1,5gr 33cc desztillált vízben oldva
ezüstnitrát: 3,8gr 33c desztillált vízben oldva

Elsőnek keverjük a ferri amonnium citrátot a borkősavval....öntsük egybe a két folyadékot és lassú határozott ringatással keverjük el....
Az ezüstnitrátot lassan, óvatosan keverjük hozzá kissebb adagokként, hasonló mód keverve.
A végeredmény egy áttetsző zöldes folyadék....ha nem áttetsző akkor valószínűleg kuka.....

Fontos! a folyadék nem fényérzékeny amíg meg nem szárad! Ettől fügetlenül nem árt sötét helyen tartani....
ecsettel hordjuk fel  lehető legegyenletesebben a papírra (vagy vászonra, bőrre, stb) az emulziót majd hajszárítóval kezdjük megszárítani (immár sötétben,félhomályban mert ugye a végére érzékeny lesz....)
Két zsírtalanított üveglap közé helyezzük a papírunkat és ráhelyezzük a negatívot amit hívni szeretnénk...jómagam fóliára nyomtattam egy digitális fotó negatív változatát így bármilyen méret szóba jöhet....
Nem direkt napon hívjuk hanem félárnyékban szórt fénnyel....hívási idő változó....mikor a papír szürkés lesz akkor jó...ha sötétebb tónusú akkor túlhívtuk.
3-5-30 ez a varázsszám.....3 perc áztatás vízben, 5perc fixálás, 30 perc áztatás vízben.....
végül szárítás nedvesen nagyon sérülékeny így ne piszkáljuk ha egy mód va rá!

Szemfülesek most izgulnak mert nincs leírva a fixáló recept....aki nem is vette észre szégyenlje magát!

Fixáló:
Fél liter desztillált vizet melegítsünk 40 fokosra és keverjünk el bene 25gramm Tioszulfátot....várjuk meg míg 20 fokra hül és használható is....5 perc fixálás nem kevesebb!
Jó kisérletezést mindenkinek ha kérdés felmerül csak bátran!

Megjegyzések

Csikós Árpád üzenete…
Ez nagyon hasznos, köszi Laci!
Unknown üzenete…
Kedves László, a nyúlenyv használatáról szívesen olvasnék még, (arány, felhordás stb.) Üdv: Gábor
Balassa László üzenete…
Kedves Béla
Na igen a nyúlenyv...a pontos arányt délután tudom megírni mivel ezt kizárólag a feleségem tudja fejből :)
A felhordás nagyon fontos hogy széles ecsettel történjen és nagyon egyenletesen az enyv pedig még ha nem is forró, de meleg legyen...ha nem egyenletes csíkos lesz a nyomat!
Egyszerű házi zselatinnal nagyszerűen helyettesíthető sőt bizonyos hordozókon kifejezetten jobb eredményt ad!
Magát az emulziót tapasztalatom szerint száradás után érdemes újrakenni!
Ingres papírral kisérleteztünk még, ott nem kell felületi kezelés csak ront rajta!
Délután jövök az arányokkal!
Üdv:
Balassa
Tokai András üzenete…
Érdekes dolgok. Ügyesek vagytok.
Csak a nyulakat sajnálom, akikből az enyv készül.
Bookpictures üzenete…
Ha megengeditek, még egy apróság. Az exponálás ideje akár 10 perc is lehet, függően a negatív telítettségétől. Az exponáláskor használt fényforrás távolsága 15-20 cm legyen. Közben ellenőrizhetjük a expozíció elégségességét, ha lekapcsoljuk a lámpáinkat és sárgulás mértékének megfelelően hagyjuk abba, vagy kapcsoljuk vissza. Jó kis játék, csak ajánlani tudom én is:) Bár be kell vallanom, vagy 20 éve nem csináltam ilyet :D

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nyúlszar paradoxon.

Szeretném leszögezni az elején hogy én csípem Bear Gryllst. Amit az a fószer végigcsinál az nem semmi! Jeges vízbe ugrálni, minden gusztustalan csúszómászót megenni, elefántszarból folyadékot préselni és meginni, hát ez nem gyerekjáték.... Minap erdőben bandukolt ahol talált egy adag rénszarvasszart. Pici dekoratív csokibogyók. Ezt a régiek mint a multivitamint fogyasztották! -Közli Bear Hopp be is kap egyet kettőt belőle miközben kitér arra hogy bizony ezek az állatok gyors emésztéssel vannak megáldva így voltaképp az anyagok nagyrésze (vitaminok, ásványi anyagok) megmaradnak benne ami nekünk segíthet a túlélésben. A Nyulak -magyarázza Bear -minimum egyszer megeszik az ürüléküket hogy a tápanyagokat jobban felhasználják. Nos itt bennem létrejött egy kis logikai görcs. Adott egy túlélési helyzet, ahol én mint túlélni vágyó szimbiózisba kerülök egy nyúllal. Nevezzük Dezsőnek. Na most akkor én honnan tudhatom meg, hogy Dezső elsőre szarja ki, vagy már a második körben? Mert ugyeb