Ugrás a fő tartalomra

A koronás Marvin

Túl a csőhídon....
Akkoriban olyan messzinek tűnt az a pár száz méter, mintha egy másik földrészre utaztunk volna, ahol minden csupa kaland...túl a csőhídon volt egy emelkedő, amin számtalanszor lesuhantam gyermekkoromban biciklivel...
Aznap is oda készültünk Danikával akivel ugyan sosem voltunk igazi barátok de azért néha játszottunk együtt...
Csodás reggel volt...ragyogott a nap és én boldogan suhantam biciklimmel az emelkedő felé...örömöm nem az emelkedőnek szólt, sokkal inkább annak hogy nagyapám akkor adta először oda a koronás Marvinját ahogy ő hívta. Lelkemre kötötte hogy vigyázzak rá mert sokat jelent neki.
Számlapján csillogott a fény és olyan büszke voltam hogy le se vettem a szemem róla.
Az emelkedő előtt volt egy kút, leszálltunk hát, hogy pár korty vízzel felfrissítsük magunkat.
Kezemre néztem és még mielőtt vízhez nyúltam volna lecsatoltam az órát....tudtam hogy nem vízálló.
Tanácstalanul néztem körbe mert zsebem az nem volt...odaadtam Danikának aki ingzsebébe rejtette....
Várt a lejtő, a száguldás, a szél ami a fülem körül búg, az adrenalin....
Két három kört mentünk, majd hazafelé vettük az irányt....
Tanácstalanul álltam nagyapám előtt miután visszajött Daniéktól, akik közölték vele hogy Danika elhagyta az órát mivel a zsebében nem volt.
Egy hangos szót nem szólt csak megkért hogy hagyjam békén egy kicsit....én a szeme elé sem mertem kerülni...tudtam milyen féltett kincse volt az az óra.
Lassan elfelejtődött a dolog, de azután sosem volt többet márkás órája...én felcseperedtem és számtalanszor megfogadtam, hogy az órát visszavásárolom neki.
Persze mikor pénzem volt sosem arra költöttem....minden fontosabb volt ennél.
Azután egy nap nagyapám meghalt.
35 éves fejjel már értem mit érezhetett....az az óra valószínüleg a kezén volt, mikor testvéreit megölték a Corvin közben, amikor anyámhoz kúszott be a kórházba, hogy az újszülöttet kihozza a szitává lőtt kórházból, kezén volt mikor én megszülettem, és ki tudja még hány alkalommal élete folyamán.
Lassan egy éve hogy Emma megszületett és minap megláttam egy Marvint a neten...pont olyat mint amilyen öregemnek volt....vagy legalábbis nagyon hasonlót.
Mosolyogva nézegettem hazafele úton a kocsiban és tudtam ha nagyapám látna, nevetne rajtam....
Tudom én, hogy a Marvin nem egy IWC vagy egy Panerai...nem is ezért vettem meg...nagyapámnak sem adhatom vissza már....de meglehet hogy ez az öreg szerkezet kibír még 17 évet és odaadhatom Emmának, ahogy nagyapám adta volna nekem...talán....





Megjegyzések

Tokai András üzenete…
Szép. Nem lesz kicsit nagy a szíj a kis Emmának? :D
Gabesz üzenete…
Nagyon emberi.
Remélem a 2 ünnep között összefutunk!
;-)
Unknown üzenete…
Nagyapám jó Apám órája
Nem jár már jónéhány órája
Itt van és őrzöm mert nemjárja
Hogy nem marad Apáról Fiára...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nyúlszar paradoxon.

Szeretném leszögezni az elején hogy én csípem Bear Gryllst. Amit az a fószer végigcsinál az nem semmi! Jeges vízbe ugrálni, minden gusztustalan csúszómászót megenni, elefántszarból folyadékot préselni és meginni, hát ez nem gyerekjáték.... Minap erdőben bandukolt ahol talált egy adag rénszarvasszart. Pici dekoratív csokibogyók. Ezt a régiek mint a multivitamint fogyasztották! -Közli Bear Hopp be is kap egyet kettőt belőle miközben kitér arra hogy bizony ezek az állatok gyors emésztéssel vannak megáldva így voltaképp az anyagok nagyrésze (vitaminok, ásványi anyagok) megmaradnak benne ami nekünk segíthet a túlélésben. A Nyulak -magyarázza Bear -minimum egyszer megeszik az ürüléküket hogy a tápanyagokat jobban felhasználják. Nos itt bennem létrejött egy kis logikai görcs. Adott egy túlélési helyzet, ahol én mint túlélni vágyó szimbiózisba kerülök egy nyúllal. Nevezzük Dezsőnek. Na most akkor én honnan tudhatom meg, hogy Dezső elsőre szarja ki, vagy már a második körben? Mert ugyeb

Van Dyke technika....Cianotípia barna változat.

Ismertetek pár technikát azoknak akik foglalkoznak cianotípiával és hasonló eljárásokkal....a Van Dyke technika a cianotípia egy változata ám a végeredmény ez esetben egy barna nyomat. Lényeges dolog amit rengetegen kihagynak az a papír enyvezése. Nyúlenyvvel a papírt lekezeljük majd két napig pihenni hagyjuk. Az enyv hatására a papíron megjelenő fotó jóval sötétebb tónusú, kontrasztosabb lesz. a Recept: ferri-ammónium-citrát  : 9gramm, 33cc desztilláltvízben keverve míg áttetsző zöldes nem lesz. Bórkősav : 1,5gr 33cc desztillált vízben oldva ezüstnitrát : 3,8gr 33c desztillált vízben oldva Elsőnek keverjük a ferri amonnium citrátot a borkősavval....öntsük egybe a két folyadékot és lassú határozott ringatással keverjük el.... Az ezüstnitrátot lassan, óvatosan keverjük hozzá kissebb adagokként, hasonló mód keverve. A végeredmény egy áttetsző zöldes folyadék....ha nem áttetsző akkor valószínűleg kuka..... Fontos! a folyadék nem fényérzékeny amíg meg nem szárad! Ettől füget