Ugrás a fő tartalomra

A tökéletes füzet

Grafomán vagyok. Éppen ezért imádom a füzeteket. Szeretem a papír illatát, az új füzet sima fehér lapjait. Ha alkalmam adódik veszek egyet magamnak.
Természetesen a klasszikus bőrkötéses füzeteket szeretem, tradicionális formákkal, és a lehető legjobb minőségű papírral. Évek óta vásárolom őket sokszor igen magas áron 100-120 euróért is, hogy a bőr az valóban minőségi bőr legyen, a papír pedig ne a legegyszerűbb ingres papír, hanem olyan ami akár több célra is alkalmas akár írni akár rajzolni.
Minden új füzet megdobbantotta a szívemet, de rövidebb vagy hosszabb használat után megleltem azokat a hibákat, amik miatt nem lett tökéletes egy sem számomra.
Mindig volt valami, egy kis dolog ami vagy a használhatóság, vagy az esztétikum irányában kibillentette a mérleget.
Persze lehet mondani hogy kákán is csomót keresek, de abban is van valami, hogy a magas árért cserébe elvárom a minőség és praktikum találkozását.
Egy napon aztán támadt egy ötletünk.
Csináljuk meg.
Egyszerű, hisz embert nem ismerek aki jobban értene a papírokhoz mint Bori. Ő maga is ilyen füzetet használ, és művészként tudja a hiányosságait.
Leültünk megtervezni.
A bőr beszerzése fontos eleme a dolognak. Hibátlan minőség, strapabírás, kezelhetőség. Barcelonában találtuk meg a forrást egy olyan boltban, ami minden elvárásunknak megfelelt...száz éve változatlanul ott lévő bolt, az ott dolgozók mindent tudnak a bőrökről, és hatalmas a választék.
Papírt egy hasonló jellegű boltban, úgyszintén Barcelonában szereztük be, hosszas válogatás után.
Mondanom se kell, hogy rögtön kiderült másféle papír kell Borinak, és más nekem.
Tervezőasztalhoz ültünk és készült egy prototípus, amit használok hónapok óta. Természetesen találtam hibát de ez alkalommal ki tudtuk javítani.
Elkészült a következő, ahol kijavítottuk a minket zavaró hibákat.
Tökéletes lett számomra. Hibátlan klasszikus szépség, ami használható minden körülmény között.
Elkészült Bori füzete is ami úgyszintén csodálatos lett a maga eleven színeivel, praktikuságával, méretével.
Mondanom sem kell soha többé nem kell füzetet vennem.
Minap Barcelonában meglátta egy ismerős és rákérdezett, mi pedig büszkén mondtuk hogy saját termék.
Azóta megkeresett egy üzlet Barcelonában aki rendelt belőle, és számtalan megrendelést kaptunk ismerőseinktől is....kétségtelen valami jó dolog kezdődött el.
További tervek láttak napvilágot, újabb füzetekkel szakmákra, személyre szabva, hogy ne csak nekem legyen tökéletes füzetem.....
Per pillanat a logó kidolgozása, és a márkanév megalkotása zajlik.....

Megjegyzések

Tokai András üzenete…
Na akkor Facebookos jegyzeteim közt nemsokára olvashatsz az én füzeteimről is.
ana üzenete…
fúúú...
gyönyörűek lettek.
tapintása,illata is izgalmas lehet.
na és a későbbi patina.... .-D
nem kérdés, melyik a Balassa-féle és melyik Borié.

üdv. ana

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nyúlszar paradoxon.

Szeretném leszögezni az elején hogy én csípem Bear Gryllst. Amit az a fószer végigcsinál az nem semmi! Jeges vízbe ugrálni, minden gusztustalan csúszómászót megenni, elefántszarból folyadékot préselni és meginni, hát ez nem gyerekjáték.... Minap erdőben bandukolt ahol talált egy adag rénszarvasszart. Pici dekoratív csokibogyók. Ezt a régiek mint a multivitamint fogyasztották! -Közli Bear Hopp be is kap egyet kettőt belőle miközben kitér arra hogy bizony ezek az állatok gyors emésztéssel vannak megáldva így voltaképp az anyagok nagyrésze (vitaminok, ásványi anyagok) megmaradnak benne ami nekünk segíthet a túlélésben. A Nyulak -magyarázza Bear -minimum egyszer megeszik az ürüléküket hogy a tápanyagokat jobban felhasználják. Nos itt bennem létrejött egy kis logikai görcs. Adott egy túlélési helyzet, ahol én mint túlélni vágyó szimbiózisba kerülök egy nyúllal. Nevezzük Dezsőnek. Na most akkor én honnan tudhatom meg, hogy Dezső elsőre szarja ki, vagy már a második körben? Mert ugyeb

Van Dyke technika....Cianotípia barna változat.

Ismertetek pár technikát azoknak akik foglalkoznak cianotípiával és hasonló eljárásokkal....a Van Dyke technika a cianotípia egy változata ám a végeredmény ez esetben egy barna nyomat. Lényeges dolog amit rengetegen kihagynak az a papír enyvezése. Nyúlenyvvel a papírt lekezeljük majd két napig pihenni hagyjuk. Az enyv hatására a papíron megjelenő fotó jóval sötétebb tónusú, kontrasztosabb lesz. a Recept: ferri-ammónium-citrát  : 9gramm, 33cc desztilláltvízben keverve míg áttetsző zöldes nem lesz. Bórkősav : 1,5gr 33cc desztillált vízben oldva ezüstnitrát : 3,8gr 33c desztillált vízben oldva Elsőnek keverjük a ferri amonnium citrátot a borkősavval....öntsük egybe a két folyadékot és lassú határozott ringatással keverjük el.... Az ezüstnitrátot lassan, óvatosan keverjük hozzá kissebb adagokként, hasonló mód keverve. A végeredmény egy áttetsző zöldes folyadék....ha nem áttetsző akkor valószínűleg kuka..... Fontos! a folyadék nem fényérzékeny amíg meg nem szárad! Ettől füget