Ugrás a fő tartalomra

A tökéletes füzet

Grafomán vagyok. Éppen ezért imádom a füzeteket. Szeretem a papír illatát, az új füzet sima fehér lapjait. Ha alkalmam adódik veszek egyet magamnak.
Természetesen a klasszikus bőrkötéses füzeteket szeretem, tradicionális formákkal, és a lehető legjobb minőségű papírral. Évek óta vásárolom őket sokszor igen magas áron 100-120 euróért is, hogy a bőr az valóban minőségi bőr legyen, a papír pedig ne a legegyszerűbb ingres papír, hanem olyan ami akár több célra is alkalmas akár írni akár rajzolni.
Minden új füzet megdobbantotta a szívemet, de rövidebb vagy hosszabb használat után megleltem azokat a hibákat, amik miatt nem lett tökéletes egy sem számomra.
Mindig volt valami, egy kis dolog ami vagy a használhatóság, vagy az esztétikum irányában kibillentette a mérleget.
Persze lehet mondani hogy kákán is csomót keresek, de abban is van valami, hogy a magas árért cserébe elvárom a minőség és praktikum találkozását.
Egy napon aztán támadt egy ötletünk.
Csináljuk meg.
Egyszerű, hisz embert nem ismerek aki jobban értene a papírokhoz mint Bori. Ő maga is ilyen füzetet használ, és művészként tudja a hiányosságait.
Leültünk megtervezni.
A bőr beszerzése fontos eleme a dolognak. Hibátlan minőség, strapabírás, kezelhetőség. Barcelonában találtuk meg a forrást egy olyan boltban, ami minden elvárásunknak megfelelt...száz éve változatlanul ott lévő bolt, az ott dolgozók mindent tudnak a bőrökről, és hatalmas a választék.
Papírt egy hasonló jellegű boltban, úgyszintén Barcelonában szereztük be, hosszas válogatás után.
Mondanom se kell, hogy rögtön kiderült másféle papír kell Borinak, és más nekem.
Tervezőasztalhoz ültünk és készült egy prototípus, amit használok hónapok óta. Természetesen találtam hibát de ez alkalommal ki tudtuk javítani.
Elkészült a következő, ahol kijavítottuk a minket zavaró hibákat.
Tökéletes lett számomra. Hibátlan klasszikus szépség, ami használható minden körülmény között.
Elkészült Bori füzete is ami úgyszintén csodálatos lett a maga eleven színeivel, praktikuságával, méretével.
Mondanom sem kell soha többé nem kell füzetet vennem.
Minap Barcelonában meglátta egy ismerős és rákérdezett, mi pedig büszkén mondtuk hogy saját termék.
Azóta megkeresett egy üzlet Barcelonában aki rendelt belőle, és számtalan megrendelést kaptunk ismerőseinktől is....kétségtelen valami jó dolog kezdődött el.
További tervek láttak napvilágot, újabb füzetekkel szakmákra, személyre szabva, hogy ne csak nekem legyen tökéletes füzetem.....
Per pillanat a logó kidolgozása, és a márkanév megalkotása zajlik.....

Megjegyzések

Tokai András üzenete…
Na akkor Facebookos jegyzeteim közt nemsokára olvashatsz az én füzeteimről is.
ana üzenete…
fúúú...
gyönyörűek lettek.
tapintása,illata is izgalmas lehet.
na és a későbbi patina.... .-D
nem kérdés, melyik a Balassa-féle és melyik Borié.

üdv. ana

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ez nem kelet...Ez nem nyugat...Ez Szarajevó!

Ez nem kelet, ez nem nyugat, ez az a pont ahol minden találkozik. Szarajevó városa több szempontból is egyedülálló. A nyugati és keleti vallás, kultúra keresztútjáról beszélünk ahogy egymás szomszédságában áll mecset, ortodox templom, katolikus katedrális, és zsidó zsinagóga. A város története legalább annyira sokrétű mint a lakossága, vagy a látvány amit nyújt. 1914-ben itt gyilkolták meg Ferenc Ferninándot ami kirobbantota az elő világháborút. A második világháborúban Szarajevó az usztasák által irányított független Horvát Államhoz került így a város zsidó, és szerb lakosságának jelentős része a holokauszt áldozatává vált. 1992 április ötödikén egy béketüntetésre szerb orvlövészek sortűzzel válaszoltak, ekkor kezdődött meg Szarajevó 1996-ig tartó ostroma, amiben 12.000 ember veszítette életét.


2018. február 9 Lassan sétikálok a repülőtér körül és próbálom eldönteni hogyan jussak el a szállásomra az óváros részbe...villamost, buszt nem látok, pár taxis lustán dohányzik a kocsinak dőlve v…

Leica Q munkateszt, avagy megnéztük a Leica Q foga fehérjét...van neki!

Mielőtt belevágnék a teszt megírásába vannak részletek amikről érdemes értekezni...elöszőr is miért én lehettem az a szerencsés aki több napig tesztelhette zúzhatta a Leica q gépét miért nem valaki, aki amúgy is használ Leicát, és ismeri a márka sajátosságait, képalkotó rendszerét stb...
Azt hiszem a Leicánál rájöhettek arra hogy az, aki már Leica felhasználó aligha fog tudni elfogulatlanul írni róla hiszen én is elfogult vagyok a Nikonommal szemben még ha évek alatt a leeső alkatrészekből lassan egy új gépet tudok összerakni...jut eszembe Banach-Tarsky  paradoxonja hess nemidevaló... szóval gondolom olyan emberke kellett aki elfogulatlan és nem ismeri kézből az adott technikát, ha fotózni is tud a plusz pont (lehet nálam ettől eltekintettek) az hogy én zsigerből milc ellenes vagyok valószínűleg tudták, hisz sosem rejtettem véka alá, a q meg első ránézésre nekem milc kategória volt.
Olyan periodusban vittem el tesztre a Leica Q gépet amikor több fotózás is be volt tervezve, de sem a …

Különleges ajándék karácsonyra.

Idén karácsonykor is készülök egy különleges meglepetéssel nektek.  Mint minden művésznek nekem is korszakokra bontható eddigi pályám. Idén az egyik legizgalmasabb korszakból válogattam nektek olyan képeket amik nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem voltak publikálva.  Ebben az időszakban kizárólag filmre dolgoztam, és sokszor már az elkattintás pillanatában torzítottam a képeket. Foltokban, vonalakban, tónusokban láttam a világot és sokkal inkább hangulatokat kerestem mintsem dekoratív tartalmat. Az elkészült képekhez a valóság csak vászon volt. Ezekből a képekből választottam ki a kedvenceimet nektek.  Ezeket harminc centis hosszanti oldal méretben lehet majd megrendelni, tízezer forintos darabáron. Természetesen ezek is Hahnemühle papírra készülnek a Pigmenta Art Lab gondozásában. Mindegyik aláírva kerül új tulajdonosához. A meglepetés az, hogy a vásárlók közül kisorsolok egy valakit, aki karácsonyra a vásárolt nyomat mellé megkapja az eredeti negatívot bekeretezve.  A weboldalra a n…