Ugrás a fő tartalomra

A Capa csapda.

Napok óta nézem a neten hogy a fél ország hőbörög  azon, hogy kik nyerték idén a Capa díjat miért nem méltó az ő nevéhez, vagy miért nem felel meg a pályázati kiírásnak egyik nyertes munka sem...
Na most ha azt gondoljátok, hogy igazságot fogok tenni vagy megmondom a tutit, akkor kattintsatok nyugodtan tovább ezt meghagyom másoknak.
Engem az üggyel kapcsolatban az gondolkoztatott el, hogy miért nem zavar engem ez a dolog?
Na jó egyrészt mert nem neveztem...de az a baj hogy ha neveztem volna sem zavarna.
Eszembe sem jutna teleböfögni a netet hogy milyen szar az egész.
Bennem a hiba. 
Bocsássátok meg nekem de én már nagyon rég nem akarok megfelelni senkinek.  Bizonyítani sem akarok semmit.
Teszem a dolgom mert szeretem csinálni, de nem várok érte semmilyen elismerést.
Minek az? 
Bocsánatot kérek még egyszer ez csak az én véleményem, és biztos sokaknak millió indokuk van hogy miért fontos az elismerés, de én csak úgy vagyok, és ez nekem jó...
Nem gondolom hogy jobb fotós, vagy igazabb ember lennék akkor, ha nyernék valamilyen díjat...ezért aztán nem is nevezek semmire szinte sosem...még a Magnumhoz is elfelejtettem beadni a pályázati anyagomat pedig kaptam lehetőséget a Párizsi irodától...épp tanítottam...az fontosabbnak tűnt.
Ettől omlana össze a szakma?
Nem tudom én ezt sem hiszem....én azt hiszem holnap újra felülök a biciklire és kimegyek az emberek közé dolgozni...azért mert örömmel tölt el az hogy fotózhatok.
Mert jó érzés hogy van eszközöm, szemem, témám hozzá. Másra nemigen van szükségem...publikálom hogy akit érdekel láthassa olvashassa a történeteket. 
Bennem a hiba....túl egyszerű vagyok művésznek. Nem vágyom sokra...
A jóisten így is érdemeimen felül kegyes volt velem egész életemben...
Minek morogjak...inkább teszem a dolgom...Megjegyzések

Laci!
Téged nem zavar a szakmaiatlan döntéssorozat? Nem zavar, hogy a sajtófotó pályázaton a második fordulóig engedik a hdr képeket? Pedig jó lenne, ha zavarna, hiszen rajtatok (is) múlik a fotográfia jövője, azokon, akik tanítanak, workshopokat tartanak, stb. Ha tetszik, ha nem, egy bizonyos fokig felelősek vagytok a vizuális kultúra alakulásáért. Ugyanakkor természetesen senkinek sincs joga a saját blogodon, a saját véleményedet megkérdőjelezni, de ha már téged sem zavar, akarom mondani a szakma képviselőjét, ki fogja megmutatni a helyes utat a fiataloknak? Talán az Oltai?
Balassa László üzenete…
Szia!
Nem, engem nem zavar. Helyes út? Tudod én sosem hittem ilyesmiben....nincs helyes út meg nem helyes út...utak vannak, meg emberek. Én képeket készítek és tanítok...nem is minden esetben a fotózásról...van hogy csak elmagyarázom hogy kár bárkit követni mert csak második leszel...van hogy arról hogy nem is számít hányadik vagy...csak az számít hogy tedd a dolgod a lehető legjobban...mondtam, bennem a hiba...én csak dolgozom.
Kutasi Kovács Zoltán üzenete…
Ha jól értem, azt mondod, hogy téged nem zavar, ugyanakkor pedig vallod, hogy csak az számít, hogy tedd a dolgod a lehető legjobban. De hát Oltaiék pont ezzel mennek szembe. Ugyan teszik a dolgukat, csak rosszul és ez zavaró. Nekem mindenképp az, de megértettem az üzeneted.
Minden jót!
Balassa László üzenete…
Meglehet nekik ez a lehető legjobb...ki vagyok én hogy felállítsak egy mindenre érvényes szintet vagy szabályt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ez nem kelet...Ez nem nyugat...Ez Szarajevó!

Ez nem kelet, ez nem nyugat, ez az a pont ahol minden találkozik. Szarajevó városa több szempontból is egyedülálló. A nyugati és keleti vallás, kultúra keresztútjáról beszélünk ahogy egymás szomszédságában áll mecset, ortodox templom, katolikus katedrális, és zsidó zsinagóga. A város története legalább annyira sokrétű mint a lakossága, vagy a látvány amit nyújt. 1914-ben itt gyilkolták meg Ferenc Ferninándot ami kirobbantota az elő világháborút. A második világháborúban Szarajevó az usztasák által irányított független Horvát Államhoz került így a város zsidó, és szerb lakosságának jelentős része a holokauszt áldozatává vált. 1992 április ötödikén egy béketüntetésre szerb orvlövészek sortűzzel válaszoltak, ekkor kezdődött meg Szarajevó 1996-ig tartó ostroma, amiben 12.000 ember veszítette életét.


2018. február 9 Lassan sétikálok a repülőtér körül és próbálom eldönteni hogyan jussak el a szállásomra az óváros részbe...villamost, buszt nem látok, pár taxis lustán dohányzik a kocsinak dőlve v…

Leica Q munkateszt, avagy megnéztük a Leica Q foga fehérjét...van neki!

Mielőtt belevágnék a teszt megírásába vannak részletek amikről érdemes értekezni...elöszőr is miért én lehettem az a szerencsés aki több napig tesztelhette zúzhatta a Leica q gépét miért nem valaki, aki amúgy is használ Leicát, és ismeri a márka sajátosságait, képalkotó rendszerét stb...
Azt hiszem a Leicánál rájöhettek arra hogy az, aki már Leica felhasználó aligha fog tudni elfogulatlanul írni róla hiszen én is elfogult vagyok a Nikonommal szemben még ha évek alatt a leeső alkatrészekből lassan egy új gépet tudok összerakni...jut eszembe Banach-Tarsky  paradoxonja hess nemidevaló... szóval gondolom olyan emberke kellett aki elfogulatlan és nem ismeri kézből az adott technikát, ha fotózni is tud a plusz pont (lehet nálam ettől eltekintettek) az hogy én zsigerből milc ellenes vagyok valószínűleg tudták, hisz sosem rejtettem véka alá, a q meg első ránézésre nekem milc kategória volt.
Olyan periodusban vittem el tesztre a Leica Q gépet amikor több fotózás is be volt tervezve, de sem a …

Különleges ajándék karácsonyra.

Idén karácsonykor is készülök egy különleges meglepetéssel nektek.  Mint minden művésznek nekem is korszakokra bontható eddigi pályám. Idén az egyik legizgalmasabb korszakból válogattam nektek olyan képeket amik nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem voltak publikálva.  Ebben az időszakban kizárólag filmre dolgoztam, és sokszor már az elkattintás pillanatában torzítottam a képeket. Foltokban, vonalakban, tónusokban láttam a világot és sokkal inkább hangulatokat kerestem mintsem dekoratív tartalmat. Az elkészült képekhez a valóság csak vászon volt. Ezekből a képekből választottam ki a kedvenceimet nektek.  Ezeket harminc centis hosszanti oldal méretben lehet majd megrendelni, tízezer forintos darabáron. Természetesen ezek is Hahnemühle papírra készülnek a Pigmenta Art Lab gondozásában. Mindegyik aláírva kerül új tulajdonosához. A meglepetés az, hogy a vásárlók közül kisorsolok egy valakit, aki karácsonyra a vásárolt nyomat mellé megkapja az eredeti negatívot bekeretezve.  A weboldalra a n…