2016. június 3., péntek

A Capa csapda.

Napok óta nézem a neten hogy a fél ország hőbörög  azon, hogy kik nyerték idén a Capa díjat miért nem méltó az ő nevéhez, vagy miért nem felel meg a pályázati kiírásnak egyik nyertes munka sem...
Na most ha azt gondoljátok, hogy igazságot fogok tenni vagy megmondom a tutit, akkor kattintsatok nyugodtan tovább ezt meghagyom másoknak.
Engem az üggyel kapcsolatban az gondolkoztatott el, hogy miért nem zavar engem ez a dolog?
Na jó egyrészt mert nem neveztem...de az a baj hogy ha neveztem volna sem zavarna.
Eszembe sem jutna teleböfögni a netet hogy milyen szar az egész.
Bennem a hiba. 
Bocsássátok meg nekem de én már nagyon rég nem akarok megfelelni senkinek.  Bizonyítani sem akarok semmit.
Teszem a dolgom mert szeretem csinálni, de nem várok érte semmilyen elismerést.
Minek az? 
Bocsánatot kérek még egyszer ez csak az én véleményem, és biztos sokaknak millió indokuk van hogy miért fontos az elismerés, de én csak úgy vagyok, és ez nekem jó...
Nem gondolom hogy jobb fotós, vagy igazabb ember lennék akkor, ha nyernék valamilyen díjat...ezért aztán nem is nevezek semmire szinte sosem...még a Magnumhoz is elfelejtettem beadni a pályázati anyagomat pedig kaptam lehetőséget a Párizsi irodától...épp tanítottam...az fontosabbnak tűnt.
Ettől omlana össze a szakma?
Nem tudom én ezt sem hiszem....én azt hiszem holnap újra felülök a biciklire és kimegyek az emberek közé dolgozni...azért mert örömmel tölt el az hogy fotózhatok.
Mert jó érzés hogy van eszközöm, szemem, témám hozzá. Másra nemigen van szükségem...publikálom hogy akit érdekel láthassa olvashassa a történeteket. 
Bennem a hiba....túl egyszerű vagyok művésznek. Nem vágyom sokra...
A jóisten így is érdemeimen felül kegyes volt velem egész életemben...
Minek morogjak...inkább teszem a dolgom...4 megjegyzés:

Kutasi Kovács Zoltán írta...

Laci!
Téged nem zavar a szakmaiatlan döntéssorozat? Nem zavar, hogy a sajtófotó pályázaton a második fordulóig engedik a hdr képeket? Pedig jó lenne, ha zavarna, hiszen rajtatok (is) múlik a fotográfia jövője, azokon, akik tanítanak, workshopokat tartanak, stb. Ha tetszik, ha nem, egy bizonyos fokig felelősek vagytok a vizuális kultúra alakulásáért. Ugyanakkor természetesen senkinek sincs joga a saját blogodon, a saját véleményedet megkérdőjelezni, de ha már téged sem zavar, akarom mondani a szakma képviselőjét, ki fogja megmutatni a helyes utat a fiataloknak? Talán az Oltai?

Balassa László írta...

Szia!
Nem, engem nem zavar. Helyes út? Tudod én sosem hittem ilyesmiben....nincs helyes út meg nem helyes út...utak vannak, meg emberek. Én képeket készítek és tanítok...nem is minden esetben a fotózásról...van hogy csak elmagyarázom hogy kár bárkit követni mert csak második leszel...van hogy arról hogy nem is számít hányadik vagy...csak az számít hogy tedd a dolgod a lehető legjobban...mondtam, bennem a hiba...én csak dolgozom.

Kutasi Kovács Zoltán írta...

Ha jól értem, azt mondod, hogy téged nem zavar, ugyanakkor pedig vallod, hogy csak az számít, hogy tedd a dolgod a lehető legjobban. De hát Oltaiék pont ezzel mennek szembe. Ugyan teszik a dolgukat, csak rosszul és ez zavaró. Nekem mindenképp az, de megértettem az üzeneted.
Minden jót!

Balassa László írta...

Meglehet nekik ez a lehető legjobb...ki vagyok én hogy felállítsak egy mindenre érvényes szintet vagy szabályt?