Ugrás a fő tartalomra

A Capa csapda.

Napok óta nézem a neten hogy a fél ország hőbörög  azon, hogy kik nyerték idén a Capa díjat miért nem méltó az ő nevéhez, vagy miért nem felel meg a pályázati kiírásnak egyik nyertes munka sem...
Na most ha azt gondoljátok, hogy igazságot fogok tenni vagy megmondom a tutit, akkor kattintsatok nyugodtan tovább ezt meghagyom másoknak.
Engem az üggyel kapcsolatban az gondolkoztatott el, hogy miért nem zavar engem ez a dolog?
Na jó egyrészt mert nem neveztem...de az a baj hogy ha neveztem volna sem zavarna.
Eszembe sem jutna teleböfögni a netet hogy milyen szar az egész.
Bennem a hiba. 
Bocsássátok meg nekem de én már nagyon rég nem akarok megfelelni senkinek.  Bizonyítani sem akarok semmit.
Teszem a dolgom mert szeretem csinálni, de nem várok érte semmilyen elismerést.
Minek az? 
Bocsánatot kérek még egyszer ez csak az én véleményem, és biztos sokaknak millió indokuk van hogy miért fontos az elismerés, de én csak úgy vagyok, és ez nekem jó...
Nem gondolom hogy jobb fotós, vagy igazabb ember lennék akkor, ha nyernék valamilyen díjat...ezért aztán nem is nevezek semmire szinte sosem...még a Magnumhoz is elfelejtettem beadni a pályázati anyagomat pedig kaptam lehetőséget a Párizsi irodától...épp tanítottam...az fontosabbnak tűnt.
Ettől omlana össze a szakma?
Nem tudom én ezt sem hiszem....én azt hiszem holnap újra felülök a biciklire és kimegyek az emberek közé dolgozni...azért mert örömmel tölt el az hogy fotózhatok.
Mert jó érzés hogy van eszközöm, szemem, témám hozzá. Másra nemigen van szükségem...publikálom hogy akit érdekel láthassa olvashassa a történeteket. 
Bennem a hiba....túl egyszerű vagyok művésznek. Nem vágyom sokra...
A jóisten így is érdemeimen felül kegyes volt velem egész életemben...
Minek morogjak...inkább teszem a dolgom...Megjegyzések

Laci!
Téged nem zavar a szakmaiatlan döntéssorozat? Nem zavar, hogy a sajtófotó pályázaton a második fordulóig engedik a hdr képeket? Pedig jó lenne, ha zavarna, hiszen rajtatok (is) múlik a fotográfia jövője, azokon, akik tanítanak, workshopokat tartanak, stb. Ha tetszik, ha nem, egy bizonyos fokig felelősek vagytok a vizuális kultúra alakulásáért. Ugyanakkor természetesen senkinek sincs joga a saját blogodon, a saját véleményedet megkérdőjelezni, de ha már téged sem zavar, akarom mondani a szakma képviselőjét, ki fogja megmutatni a helyes utat a fiataloknak? Talán az Oltai?
Balassa László üzenete…
Szia!
Nem, engem nem zavar. Helyes út? Tudod én sosem hittem ilyesmiben....nincs helyes út meg nem helyes út...utak vannak, meg emberek. Én képeket készítek és tanítok...nem is minden esetben a fotózásról...van hogy csak elmagyarázom hogy kár bárkit követni mert csak második leszel...van hogy arról hogy nem is számít hányadik vagy...csak az számít hogy tedd a dolgod a lehető legjobban...mondtam, bennem a hiba...én csak dolgozom.
Kutasi Kovács Zoltán üzenete…
Ha jól értem, azt mondod, hogy téged nem zavar, ugyanakkor pedig vallod, hogy csak az számít, hogy tedd a dolgod a lehető legjobban. De hát Oltaiék pont ezzel mennek szembe. Ugyan teszik a dolgukat, csak rosszul és ez zavaró. Nekem mindenképp az, de megértettem az üzeneted.
Minden jót!
Balassa László üzenete…
Meglehet nekik ez a lehető legjobb...ki vagyok én hogy felállítsak egy mindenre érvényes szintet vagy szabályt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…