2014. március 26., szerda

A fotózás alapjai.

Az elmúlt héten meglehetősen sok megkeresést kaptam, hogy tanítsak valakit. Én ezt rendre visszautasítom, mert higyjétek el nekem rettenetes tanár vagyok. Nem szoktam semmin szépítgetni, elég nyers vagyok és ez egy kezdőt nagyon gyorsan összetör....
Mindemellett azt gondolom, hogy a tudás önmagában nem birtokolható. A tudást ha megszerezted tovább kell adni, hisz egyszer neked, ez esetben nekem is elmagyarázta valaki.
Szerencsés vagyok, mert tanulhattam olyanoktól mint Alessandro Bavari, vagy Alfonsó De Castro....én valahogy úgy voltam vele, hogy magamnak akartam mestert választani....elég önfejű vagyok.
Pénzt sosem kértek tőlem azért, hogy átadják azt amit tudtak így azt gondolom nekem is hasonképp kell eljárnom...Nem tudlak titeket külön külön tanítani, de szívesen leírom amit tudok, és ha küldtök képet szívesen mondok rá valamit, de tartsátok észben hogy nyers és meglehetősen őszinte vagyok és ezen nemigen fogok változtatni senki kedvéért...

Nézzük elsőnek az általános tévhiteket:

Csak a tükörreflexes fényképezőgép a jó, amin optikát lehet cserélni.

Bődületes baromság.  Halkan jegyzem meg, hogy a tükörreflexes gépek egyáltalán nem a legjobbak több okból kifolyólag is.

1. Hangos tehát felhívja a figyelmét a környezetednek, hogy fotózol. Különösen egy Hassel kattan akkorát, mintha egy csatornafedelet csaptak volna le...ellenben egy rolleiflexnél nincs hang, így ha ügyes vagy senki nem veszi észre mikor fotózol.

2. A tükör felcsapódása által berezonál a gép...tükörrelexes gépnél egy 1/15-ödöt csak rutinos fotós fog kézbe, míg egy leicánál, mivel nem tükrös, vagy egy Rollienél könnyedén megfogod ezt.

3. Az optikacsere kényelmes, de hozzáteszem hogy évek óta két optikát használok és nem volt még téma amire nem lett volna elég.

Csak drága géppel lehet jó képet csinálni.

Baromság. A jó kép az azon múlik, hogy ki fogja a kamerát. Legjobb képeim egy 10 eurós Holgával készültek.

Nem akarok photoshoppot használni!

Csak egy komplett idióta nem használna photoshoppot, ha a lehetőség adott. Ez nem azt jelenti, hogy szét kell ps-ezni egy képet, de ha szép fekete fehér képet akarsz akkor megkerülhetetlen....ne legyenek illúzióitok a filmes fotókat is manipulálták mióta világ a világ, sőt sokkal rugalmasabban manipulálható mint egy digitális fotó! El tudjátok képzelni, hogy egy adott korban élő művész ne a lehetőségeihez képest legjobb eszközöket használja? Ugyan....tessék csak ismerkedni a PS-el mert piszok nagy szükség lesz még rá!

No akkor haladjunk a legalapabb dolgok felé.
A fény és az árnyék játéka ad mélységet minden képnek...ha ez a kettő nincs egyensúlyban akkor a fotó nem lesz igazán jó. Kellenek az árnyékok a képre különben rettentő lapos lesz.
Erre mondjuk hogy lehetőleg surlófényeket keressünk pl tájképekhez....tehát délelőtt vagy délután....délben a nap sugarai olyan meredek szögben érkeznek hogy kiég minden és nincsenek árnyékok sem.
Portrénál ugyanerre kell figyelni...ha valakit pofánvakuzol, akkor minden eltűnik az arcáról amitől ő, önmaga! Kerüljük ezt el, és figyeljünk oda hogy portrénál csak akkor állítsuk a rekeszt 3,2-nél magasabb értékre, ha az indokolt. A rekesz minnél nagyobb (tehát a szám minél kisebb) annál szebben elmosódik a háttér, és annál inkább van kiemelve a téma, tehát az arc belőle...számomra a legszebb portrék azok, ahol az arcon csak az egyik szem tökéletesen éles a másik már nem...ez általában 1.8-2 beállítással elérhető.

Mi is az a rekesz?
Mi az a záridő?
Mi az az iso?

Ha ezek a kérdésekre is választ szeretnétek írjátok meg, és a következő posztban ezzel kezdem.
Jó szórakozást addig is!


2 megjegyzés:

Fónagy Tamás írta...

Kedves László!

Mindig nagy élvezet Téged olvasni. Ezeket a fotózás alapjai bejegyzéseid is. Kb. 15 éve foglalkozom fotózással, persze csak szerelemből, szerintem az kell hozzá, de a 15 év ellenére is szívesen olvasom az alapokat. Azt hagy kérdezzem már meg, melyik a két objektíved amit használsz, úgy értem fókusztávra, nem gyártóra gondolok.
Azt meg nagyon sajnálom, hogy nem itthon sikerül megrendezni a kiállítást, nagyon készültem rá... Ugyanakkor gratulálok is hozzá, nagyon nagy dolog ez!

Üdv. Tamás

Fanni Hegyi írta...

Hová lehet képeket küldeni privátban? Várom a folytatást! Fanni