Ugrás a fő tartalomra

A fotózás alapjai.

Az elmúlt héten meglehetősen sok megkeresést kaptam, hogy tanítsak valakit. Én ezt rendre visszautasítom, mert higyjétek el nekem rettenetes tanár vagyok. Nem szoktam semmin szépítgetni, elég nyers vagyok és ez egy kezdőt nagyon gyorsan összetör....
Mindemellett azt gondolom, hogy a tudás önmagában nem birtokolható. A tudást ha megszerezted tovább kell adni, hisz egyszer neked, ez esetben nekem is elmagyarázta valaki.
Szerencsés vagyok, mert tanulhattam olyanoktól mint Alessandro Bavari, vagy Alfonsó De Castro....én valahogy úgy voltam vele, hogy magamnak akartam mestert választani....elég önfejű vagyok.
Pénzt sosem kértek tőlem azért, hogy átadják azt amit tudtak így azt gondolom nekem is hasonképp kell eljárnom...Nem tudlak titeket külön külön tanítani, de szívesen leírom amit tudok, és ha küldtök képet szívesen mondok rá valamit, de tartsátok észben hogy nyers és meglehetősen őszinte vagyok és ezen nemigen fogok változtatni senki kedvéért...

Nézzük elsőnek az általános tévhiteket:

Csak a tükörreflexes fényképezőgép a jó, amin optikát lehet cserélni.

Bődületes baromság.  Halkan jegyzem meg, hogy a tükörreflexes gépek egyáltalán nem a legjobbak több okból kifolyólag is.

1. Hangos tehát felhívja a figyelmét a környezetednek, hogy fotózol. Különösen egy Hassel kattan akkorát, mintha egy csatornafedelet csaptak volna le...ellenben egy rolleiflexnél nincs hang, így ha ügyes vagy senki nem veszi észre mikor fotózol.

2. A tükör felcsapódása által berezonál a gép...tükörrelexes gépnél egy 1/15-ödöt csak rutinos fotós fog kézbe, míg egy leicánál, mivel nem tükrös, vagy egy Rollienél könnyedén megfogod ezt.

3. Az optikacsere kényelmes, de hozzáteszem hogy évek óta két optikát használok és nem volt még téma amire nem lett volna elég.

Csak drága géppel lehet jó képet csinálni.

Baromság. A jó kép az azon múlik, hogy ki fogja a kamerát. Legjobb képeim egy 10 eurós Holgával készültek.

Nem akarok photoshoppot használni!

Csak egy komplett idióta nem használna photoshoppot, ha a lehetőség adott. Ez nem azt jelenti, hogy szét kell ps-ezni egy képet, de ha szép fekete fehér képet akarsz akkor megkerülhetetlen....ne legyenek illúzióitok a filmes fotókat is manipulálták mióta világ a világ, sőt sokkal rugalmasabban manipulálható mint egy digitális fotó! El tudjátok képzelni, hogy egy adott korban élő művész ne a lehetőségeihez képest legjobb eszközöket használja? Ugyan....tessék csak ismerkedni a PS-el mert piszok nagy szükség lesz még rá!

No akkor haladjunk a legalapabb dolgok felé.
A fény és az árnyék játéka ad mélységet minden képnek...ha ez a kettő nincs egyensúlyban akkor a fotó nem lesz igazán jó. Kellenek az árnyékok a képre különben rettentő lapos lesz.
Erre mondjuk hogy lehetőleg surlófényeket keressünk pl tájképekhez....tehát délelőtt vagy délután....délben a nap sugarai olyan meredek szögben érkeznek hogy kiég minden és nincsenek árnyékok sem.
Portrénál ugyanerre kell figyelni...ha valakit pofánvakuzol, akkor minden eltűnik az arcáról amitől ő, önmaga! Kerüljük ezt el, és figyeljünk oda hogy portrénál csak akkor állítsuk a rekeszt 3,2-nél magasabb értékre, ha az indokolt. A rekesz minnél nagyobb (tehát a szám minél kisebb) annál szebben elmosódik a háttér, és annál inkább van kiemelve a téma, tehát az arc belőle...számomra a legszebb portrék azok, ahol az arcon csak az egyik szem tökéletesen éles a másik már nem...ez általában 1.8-2 beállítással elérhető.

Mi is az a rekesz?
Mi az a záridő?
Mi az az iso?

Ha ezek a kérdésekre is választ szeretnétek írjátok meg, és a következő posztban ezzel kezdem.
Jó szórakozást addig is!


Megjegyzések

Fónagy Tamás üzenete…
Kedves László!

Mindig nagy élvezet Téged olvasni. Ezeket a fotózás alapjai bejegyzéseid is. Kb. 15 éve foglalkozom fotózással, persze csak szerelemből, szerintem az kell hozzá, de a 15 év ellenére is szívesen olvasom az alapokat. Azt hagy kérdezzem már meg, melyik a két objektíved amit használsz, úgy értem fókusztávra, nem gyártóra gondolok.
Azt meg nagyon sajnálom, hogy nem itthon sikerül megrendezni a kiállítást, nagyon készültem rá... Ugyanakkor gratulálok is hozzá, nagyon nagy dolog ez!

Üdv. Tamás
Fanni Hegyi üzenete…
Hová lehet képeket küldeni privátban? Várom a folytatást! Fanni

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ez nem kelet...Ez nem nyugat...Ez Szarajevó!

Ez nem kelet, ez nem nyugat, ez az a pont ahol minden találkozik. Szarajevó városa több szempontból is egyedülálló. A nyugati és keleti vallás, kultúra keresztútjáról beszélünk ahogy egymás szomszédságában áll mecset, ortodox templom, katolikus katedrális, és zsidó zsinagóga. A város története legalább annyira sokrétű mint a lakossága, vagy a látvány amit nyújt. 1914-ben itt gyilkolták meg Ferenc Ferninándot ami kirobbantota az elő világháborút. A második világháborúban Szarajevó az usztasák által irányított független Horvát Államhoz került így a város zsidó, és szerb lakosságának jelentős része a holokauszt áldozatává vált. 1992 április ötödikén egy béketüntetésre szerb orvlövészek sortűzzel válaszoltak, ekkor kezdődött meg Szarajevó 1996-ig tartó ostroma, amiben 12.000 ember veszítette életét.


2018. február 9 Lassan sétikálok a repülőtér körül és próbálom eldönteni hogyan jussak el a szállásomra az óváros részbe...villamost, buszt nem látok, pár taxis lustán dohányzik a kocsinak dőlve v…

Leica Q munkateszt, avagy megnéztük a Leica Q foga fehérjét...van neki!

Mielőtt belevágnék a teszt megírásába vannak részletek amikről érdemes értekezni...elöszőr is miért én lehettem az a szerencsés aki több napig tesztelhette zúzhatta a Leica q gépét miért nem valaki, aki amúgy is használ Leicát, és ismeri a márka sajátosságait, képalkotó rendszerét stb...
Azt hiszem a Leicánál rájöhettek arra hogy az, aki már Leica felhasználó aligha fog tudni elfogulatlanul írni róla hiszen én is elfogult vagyok a Nikonommal szemben még ha évek alatt a leeső alkatrészekből lassan egy új gépet tudok összerakni...jut eszembe Banach-Tarsky  paradoxonja hess nemidevaló... szóval gondolom olyan emberke kellett aki elfogulatlan és nem ismeri kézből az adott technikát, ha fotózni is tud a plusz pont (lehet nálam ettől eltekintettek) az hogy én zsigerből milc ellenes vagyok valószínűleg tudták, hisz sosem rejtettem véka alá, a q meg első ránézésre nekem milc kategória volt.
Olyan periodusban vittem el tesztre a Leica Q gépet amikor több fotózás is be volt tervezve, de sem a …

Különleges ajándék karácsonyra.

Idén karácsonykor is készülök egy különleges meglepetéssel nektek.  Mint minden művésznek nekem is korszakokra bontható eddigi pályám. Idén az egyik legizgalmasabb korszakból válogattam nektek olyan képeket amik nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem voltak publikálva.  Ebben az időszakban kizárólag filmre dolgoztam, és sokszor már az elkattintás pillanatában torzítottam a képeket. Foltokban, vonalakban, tónusokban láttam a világot és sokkal inkább hangulatokat kerestem mintsem dekoratív tartalmat. Az elkészült képekhez a valóság csak vászon volt. Ezekből a képekből választottam ki a kedvenceimet nektek.  Ezeket harminc centis hosszanti oldal méretben lehet majd megrendelni, tízezer forintos darabáron. Természetesen ezek is Hahnemühle papírra készülnek a Pigmenta Art Lab gondozásában. Mindegyik aláírva kerül új tulajdonosához. A meglepetés az, hogy a vásárlók közül kisorsolok egy valakit, aki karácsonyra a vásárolt nyomat mellé megkapja az eredeti negatívot bekeretezve.  A weboldalra a n…