Ugrás a fő tartalomra

A fotózás alapjai 2 avagy milyen kamerát vegyek?

Megleptetek, mert a legtöbb kérdés arra vonatkozólag érkezett, hogy milyen kamerát vegyetek?
Megpróbálom összefoglalni a lényeget, hogy én mire figyelnék oda.

Első körben talán szűrjük ki a parasztvakítást.

A megapixelek. Szinte teljesen mindegy, hacsak nem akartok méteres nyomatokat készíteni. Amit tudni kell az röviden annyi, hogy a sima 35mm-es film kb 100 MP-nek felel meg, a félformátum pedig hozzávetőlegesen 600 és 800 között van így talán jobban látszik, hogy mennyira le van mardva a digitális technika felbontásban...és akkor csak filmekről beszéltem nem esett szó egy nedveskollódiumos eljárásról, ahol az eredeti kép lehet akár méteres méretű is, olyan felbontással ami mellett a legfejlettebb Hasselblad még játékgépnek se nagyon menne el. SOSE válassz az alapján hogy melyiknek nagyobb a felbontása!

Nagy optikája van. A méret máshol meglehet hogy fontos, ez esetben azonban nem. Kivétel az az eset amikor oroszlánt akarsz fotózni 400 méterről, de ez viszonylag ritka a kezdők közt. Pár szóban összefoglalva az optikák jellemzőit, az emberek szeretik, hogy mindenre lehessen használni az adott optikát ezért könnyen megvesznek egy 24-150 es optikát amivel akár makrót is, de nagylátószöget is lehet csinálni. Igen lehet...csak szarra sem jó. Hosszú évek óta nem használok Zoom-os optikákat, mert olyan vacakul rajzolnak az elérhető árkategóriában, hogy egy Praktica röhögve beelőzi Jena optikával. Elmosódnak a szélek, csak középen éles a kép, minimális nagyításnál egyszerűen szétesik, szar a fényereje, sorolhatnám. Fix optika! Én egy 35-öst és egy 85-öst használok és mindenhol jól teljesítettek eddig. Kompakt gépeknél érdemes figyelni mekkora a lencse átmérője illetve minimum 3,2-ről induljon a rekesz. Gondolom mindenki tudja mi a rekesz mert senki sem kérdezte :D

Lehet vele videózni. Ne sértődjön meg senki de ha videózni akarsz vegyél egy videókamerát baszki.

Naszóval...lehetőleg legyen rajta spotmérő funkció, hogy kontrafényben is tudjon kalkulálni, legyen rajta vakupapucs, mert a beépített általában macskariogatáson kívül semmire sem jó, legyen rajta lehetőség a manuális beállításokra, az objektív fényereje legyen minél jobb, képes legyen RAW formátumban fotózni, legyen lehetőség az expozíciót Bulb azaz folyamatos állásba állítani...így tudsz akár percekig exponálni, pl éjszakai égbolt fotózása stb. Iso emelkedésével elfogadható zajszint növekedés legyen rajta, Kb én ezekre figyelnék oda...a márka az teljesen másodlagos én Nikont használok, de semmi kifogásom sem a Canon sem az Olympus, Samsung, vagy akármeklyik márka ellen sem.
No persze fennmarad a kérdés, hogy mi van akkor amikor valaki annyira bátor hogy filmes gépet akarna venni? Az egy teljesen más móka....ha érdekel valakit leírom, és továbbra is szeretettel várom a kérdéseket, és igyekszem minél előbb ,megválaszolni őket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…