Ugrás a fő tartalomra

A fotózás alapjai 2 avagy milyen kamerát vegyek?

Megleptetek, mert a legtöbb kérdés arra vonatkozólag érkezett, hogy milyen kamerát vegyetek?
Megpróbálom összefoglalni a lényeget, hogy én mire figyelnék oda.

Első körben talán szűrjük ki a parasztvakítást.

A megapixelek. Szinte teljesen mindegy, hacsak nem akartok méteres nyomatokat készíteni. Amit tudni kell az röviden annyi, hogy a sima 35mm-es film kb 100 MP-nek felel meg, a félformátum pedig hozzávetőlegesen 600 és 800 között van így talán jobban látszik, hogy mennyira le van mardva a digitális technika felbontásban...és akkor csak filmekről beszéltem nem esett szó egy nedveskollódiumos eljárásról, ahol az eredeti kép lehet akár méteres méretű is, olyan felbontással ami mellett a legfejlettebb Hasselblad még játékgépnek se nagyon menne el. SOSE válassz az alapján hogy melyiknek nagyobb a felbontása!

Nagy optikája van. A méret máshol meglehet hogy fontos, ez esetben azonban nem. Kivétel az az eset amikor oroszlánt akarsz fotózni 400 méterről, de ez viszonylag ritka a kezdők közt. Pár szóban összefoglalva az optikák jellemzőit, az emberek szeretik, hogy mindenre lehessen használni az adott optikát ezért könnyen megvesznek egy 24-150 es optikát amivel akár makrót is, de nagylátószöget is lehet csinálni. Igen lehet...csak szarra sem jó. Hosszú évek óta nem használok Zoom-os optikákat, mert olyan vacakul rajzolnak az elérhető árkategóriában, hogy egy Praktica röhögve beelőzi Jena optikával. Elmosódnak a szélek, csak középen éles a kép, minimális nagyításnál egyszerűen szétesik, szar a fényereje, sorolhatnám. Fix optika! Én egy 35-öst és egy 85-öst használok és mindenhol jól teljesítettek eddig. Kompakt gépeknél érdemes figyelni mekkora a lencse átmérője illetve minimum 3,2-ről induljon a rekesz. Gondolom mindenki tudja mi a rekesz mert senki sem kérdezte :D

Lehet vele videózni. Ne sértődjön meg senki de ha videózni akarsz vegyél egy videókamerát baszki.

Naszóval...lehetőleg legyen rajta spotmérő funkció, hogy kontrafényben is tudjon kalkulálni, legyen rajta vakupapucs, mert a beépített általában macskariogatáson kívül semmire sem jó, legyen rajta lehetőség a manuális beállításokra, az objektív fényereje legyen minél jobb, képes legyen RAW formátumban fotózni, legyen lehetőség az expozíciót Bulb azaz folyamatos állásba állítani...így tudsz akár percekig exponálni, pl éjszakai égbolt fotózása stb. Iso emelkedésével elfogadható zajszint növekedés legyen rajta, Kb én ezekre figyelnék oda...a márka az teljesen másodlagos én Nikont használok, de semmi kifogásom sem a Canon sem az Olympus, Samsung, vagy akármeklyik márka ellen sem.
No persze fennmarad a kérdés, hogy mi van akkor amikor valaki annyira bátor hogy filmes gépet akarna venni? Az egy teljesen más móka....ha érdekel valakit leírom, és továbbra is szeretettel várom a kérdéseket, és igyekszem minél előbb ,megválaszolni őket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ez nem kelet...Ez nem nyugat...Ez Szarajevó!

Ez nem kelet, ez nem nyugat, ez az a pont ahol minden találkozik. Szarajevó városa több szempontból is egyedülálló. A nyugati és keleti vallás, kultúra keresztútjáról beszélünk ahogy egymás szomszédságában áll mecset, ortodox templom, katolikus katedrális, és zsidó zsinagóga. A város története legalább annyira sokrétű mint a lakossága, vagy a látvány amit nyújt. 1914-ben itt gyilkolták meg Ferenc Ferninándot ami kirobbantota az elő világháborút. A második világháborúban Szarajevó az usztasák által irányított független Horvát Államhoz került így a város zsidó, és szerb lakosságának jelentős része a holokauszt áldozatává vált. 1992 április ötödikén egy béketüntetésre szerb orvlövészek sortűzzel válaszoltak, ekkor kezdődött meg Szarajevó 1996-ig tartó ostroma, amiben 12.000 ember veszítette életét.


2018. február 9 Lassan sétikálok a repülőtér körül és próbálom eldönteni hogyan jussak el a szállásomra az óváros részbe...villamost, buszt nem látok, pár taxis lustán dohányzik a kocsinak dőlve v…

Különleges ajándék karácsonyra.

Idén karácsonykor is készülök egy különleges meglepetéssel nektek.  Mint minden művésznek nekem is korszakokra bontható eddigi pályám. Idén az egyik legizgalmasabb korszakból válogattam nektek olyan képeket amik nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem voltak publikálva.  Ebben az időszakban kizárólag filmre dolgoztam, és sokszor már az elkattintás pillanatában torzítottam a képeket. Foltokban, vonalakban, tónusokban láttam a világot és sokkal inkább hangulatokat kerestem mintsem dekoratív tartalmat. Az elkészült képekhez a valóság csak vászon volt. Ezekből a képekből választottam ki a kedvenceimet nektek.  Ezeket harminc centis hosszanti oldal méretben lehet majd megrendelni, tízezer forintos darabáron. Természetesen ezek is Hahnemühle papírra készülnek a Pigmenta Art Lab gondozásában. Mindegyik aláírva kerül új tulajdonosához. A meglepetés az, hogy a vásárlók közül kisorsolok egy valakit, aki karácsonyra a vásárolt nyomat mellé megkapja az eredeti negatívot bekeretezve.  A weboldalra a n…

Eugénia, a végzet sertése.

Rendhagyó és csodálatos eseményre hívjuk minden érző szívű embertársunkat. Nevezhetném fotós workshopnak, de a jelen esemény jóval magasabb szinten rezeg, mondhatni már már az élet értelmét fejtegető kissé testszagú filozófus alsógatyáján megkötött és rögzült bizonytalan formájú sárgás folt peremvidékén kapirgálunk csepp zuzmót egy majd éhenhalt jávorszarvasbébinek aki ragyogó szemekkel néz a sarkvidéki fagyott éjszakába, az égre kiáltva az eltelt évmilliók egyetlen valós kérdését.
EUGÉNIA! Ez a név egybeforr mindennel ami a végzet felé halad az entrópia kanyargós ösvényén, mindennel ami sorsában hordja végzetét ami halálra született az első perctől fogva, és ennek tudatában járja az élet ösvényét a szenvedés szilánkjaitól felszaggatott lábakkal, vérző tagokkal, összeszorított foggal várva azt, ami végre megszabadíthatja e világban való kínjaival terhes létezésétől.
Ne hagyjuk hogy az empátia apátiába fordulva eltakarja szemünk elől minden érző létező árnyat vető lény szenvedését.