Ugrás a fő tartalomra

Absztrakcionizmus

Utam során amit a fotográfia keretein belül járok be egyre közelebb kerülök az absztrakcionizmushoz. Órákat el tudok időzni absztrakcionista festők munkáin...gondolatból gondolatba zuhanok...szabad asszociációm van.
Nem KELL gondolnom semmire nem. Szabadon úszhatok színek és formák közt.
Nincs beleverve az orrom semmi konkrétumba.
Olyan ez mint kinyitni az ablakot egy olyan világra ahol minden rajtad múlik. Te vagy az ablak és a táj.
Az absztrakcionizmushoz eljutni egy folyamat...nem lehet azzal kezdeni. Kell a realizmus kell az impresszionizmus, sorolhatnám...végül minden letisztul és megszületik egy egyetemes dolog, az absztrakcionizmus.
Ahogy látni Rothko hogyan lesz szürrealista festőből absztrakcionista.
Sokan kinevetnek mert egy Rothko festmény előt hosszan tudok időzni és bámulni a három színt...valóban csak három szín de van valami amitől működik és az a három szín olyan mély dolgokat mozgat meg amiknek a létezése mindeddig rejtve volt.
Fotográfiában absztrakt dolgokkal foglalkozni meglepően nehéz dolog mivel a fotográfia egy meztelen realista stílus.
Kibújni a konvekciók alól és teljesen más irányból megközelíteni a dolgokat, nem koncentrálni a valóságra csak a mögötte lüktető láthatatlan érzésfolyamra...elengedni mindent. Lebegni.
Nem kiragadni semmit hanem az egész valóságot egyben ábrázolni időbeliség nélkül, szabályok nélkül...nekem ezt jelenti valahol...Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…