Ugrás a fő tartalomra

A téma kiemelése (photoshop tutorial)

Minden fotó esetében fontos hogy a néző szeme is azt tekintse támának amit mi előre elterveztünk.
Nem minden esetre igaz, hogy mindig a fehér rész vonzza az ember tekintetét...helyesebb lenne azt mondani hogy az emberi szem értékelhető kontrasztokat, formákat keres.
Az agy egyik legalapvetőbb funkciója a látás tekintetében, hogy arcot keres.
Folyamatosan és mindenben.
Ezért látunk arcot egy foltban, a kavicsok közt, a tengerparti homokban, sorolhatnám....
A téma leginkább a mélyélesség játékával emelhető ki, avagy a hátteret életlenre állítom és tág rekesszel fotózom a témát....
Igen ám de mi a helyzet ha a háttér túl közel van?
Ilyenkor jól jöhet egy egyszerű photoshop trükk amivel picit becsaphatjuk a nézőt.
Duplázzuk meg a rétegünket, és a felső rétegre alkalmazzunk egy sima életlenítést (gaussian blur).
Az érték változó mivel a fotó méretétől függő....rá fogtok érezni magatoktól ettől nem kell aggódni.
Ha megvan az életlenítés akkor a réteg párbeszéd ablakjában, az (opacity) átláthatóság csúszkát állítsátok 50 %-ra.
Igy kapunk egy lágyított fotót, de a munka még nem ér véget.
A felső rétegre nyissatok egy rétegmaszkot fehér színben, majd kiválasztva a leglágyabb ecsetet, fekete színben kezdjétek el körberajzolni a témát amit kiemelni akartok.
Látható lesz hogy az eredeti azaz nem lágyított réteg bukkan elő.
Az ecseten az opacity csúszkát hagyjátok 100%-on de a flow csúszkát érdemes 20-25%-ra beállítani így észrevehetetlen lesz a trükk.
Utólag a réteg Opacity csúszkájával még javíthattok a lágyítás mértékén majd fűzzétek össze a rétegeket és kész is vagyunk.
Jó kisérletezgetést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ez nem kelet...Ez nem nyugat...Ez Szarajevó!

Ez nem kelet, ez nem nyugat, ez az a pont ahol minden találkozik. Szarajevó városa több szempontból is egyedülálló. A nyugati és keleti vallás, kultúra keresztútjáról beszélünk ahogy egymás szomszédságában áll mecset, ortodox templom, katolikus katedrális, és zsidó zsinagóga. A város története legalább annyira sokrétű mint a lakossága, vagy a látvány amit nyújt. 1914-ben itt gyilkolták meg Ferenc Ferninándot ami kirobbantota az elő világháborút. A második világháborúban Szarajevó az usztasák által irányított független Horvát Államhoz került így a város zsidó, és szerb lakosságának jelentős része a holokauszt áldozatává vált. 1992 április ötödikén egy béketüntetésre szerb orvlövészek sortűzzel válaszoltak, ekkor kezdődött meg Szarajevó 1996-ig tartó ostroma, amiben 12.000 ember veszítette életét.


2018. február 9 Lassan sétikálok a repülőtér körül és próbálom eldönteni hogyan jussak el a szállásomra az óváros részbe...villamost, buszt nem látok, pár taxis lustán dohányzik a kocsinak dőlve v…

Leica Q munkateszt, avagy megnéztük a Leica Q foga fehérjét...van neki!

Mielőtt belevágnék a teszt megírásába vannak részletek amikről érdemes értekezni...elöszőr is miért én lehettem az a szerencsés aki több napig tesztelhette zúzhatta a Leica q gépét miért nem valaki, aki amúgy is használ Leicát, és ismeri a márka sajátosságait, képalkotó rendszerét stb...
Azt hiszem a Leicánál rájöhettek arra hogy az, aki már Leica felhasználó aligha fog tudni elfogulatlanul írni róla hiszen én is elfogult vagyok a Nikonommal szemben még ha évek alatt a leeső alkatrészekből lassan egy új gépet tudok összerakni...jut eszembe Banach-Tarsky  paradoxonja hess nemidevaló... szóval gondolom olyan emberke kellett aki elfogulatlan és nem ismeri kézből az adott technikát, ha fotózni is tud a plusz pont (lehet nálam ettől eltekintettek) az hogy én zsigerből milc ellenes vagyok valószínűleg tudták, hisz sosem rejtettem véka alá, a q meg első ránézésre nekem milc kategória volt.
Olyan periodusban vittem el tesztre a Leica Q gépet amikor több fotózás is be volt tervezve, de sem a …

Különleges ajándék karácsonyra.

Idén karácsonykor is készülök egy különleges meglepetéssel nektek.  Mint minden művésznek nekem is korszakokra bontható eddigi pályám. Idén az egyik legizgalmasabb korszakból válogattam nektek olyan képeket amik nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem voltak publikálva.  Ebben az időszakban kizárólag filmre dolgoztam, és sokszor már az elkattintás pillanatában torzítottam a képeket. Foltokban, vonalakban, tónusokban láttam a világot és sokkal inkább hangulatokat kerestem mintsem dekoratív tartalmat. Az elkészült képekhez a valóság csak vászon volt. Ezekből a képekből választottam ki a kedvenceimet nektek.  Ezeket harminc centis hosszanti oldal méretben lehet majd megrendelni, tízezer forintos darabáron. Természetesen ezek is Hahnemühle papírra készülnek a Pigmenta Art Lab gondozásában. Mindegyik aláírva kerül új tulajdonosához. A meglepetés az, hogy a vásárlók közül kisorsolok egy valakit, aki karácsonyra a vásárolt nyomat mellé megkapja az eredeti negatívot bekeretezve.  A weboldalra a n…