Ugrás a fő tartalomra

A téma kiemelése (photoshop tutorial)

Minden fotó esetében fontos hogy a néző szeme is azt tekintse támának amit mi előre elterveztünk.
Nem minden esetre igaz, hogy mindig a fehér rész vonzza az ember tekintetét...helyesebb lenne azt mondani hogy az emberi szem értékelhető kontrasztokat, formákat keres.
Az agy egyik legalapvetőbb funkciója a látás tekintetében, hogy arcot keres.
Folyamatosan és mindenben.
Ezért látunk arcot egy foltban, a kavicsok közt, a tengerparti homokban, sorolhatnám....
A téma leginkább a mélyélesség játékával emelhető ki, avagy a hátteret életlenre állítom és tág rekesszel fotózom a témát....
Igen ám de mi a helyzet ha a háttér túl közel van?
Ilyenkor jól jöhet egy egyszerű photoshop trükk amivel picit becsaphatjuk a nézőt.
Duplázzuk meg a rétegünket, és a felső rétegre alkalmazzunk egy sima életlenítést (gaussian blur).
Az érték változó mivel a fotó méretétől függő....rá fogtok érezni magatoktól ettől nem kell aggódni.
Ha megvan az életlenítés akkor a réteg párbeszéd ablakjában, az (opacity) átláthatóság csúszkát állítsátok 50 %-ra.
Igy kapunk egy lágyított fotót, de a munka még nem ér véget.
A felső rétegre nyissatok egy rétegmaszkot fehér színben, majd kiválasztva a leglágyabb ecsetet, fekete színben kezdjétek el körberajzolni a témát amit kiemelni akartok.
Látható lesz hogy az eredeti azaz nem lágyított réteg bukkan elő.
Az ecseten az opacity csúszkát hagyjátok 100%-on de a flow csúszkát érdemes 20-25%-ra beállítani így észrevehetetlen lesz a trükk.
Utólag a réteg Opacity csúszkájával még javíthattok a lágyítás mértékén majd fűzzétek össze a rétegeket és kész is vagyunk.
Jó kisérletezgetést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…