Ugrás a fő tartalomra

Úton

A fotózás mint művészet örökös út.
Megtanulsz fotózni....megtanulod mitől lesz éles a kép...mitől mosódik el a háttér, hogyan emelj ki dolgokat, hogyan komponálj. Az igényesség ott kezdődik amikor ezeket a dolgokat már nem akarod az automatikára bízni hanem számolsz....fejben és akár pillanatok alatt. Amikor tudod mit akarsz látni a képen és tudod hogyan érheted el....itt általában belép a film. A filmes fotográfia bár sokan a digitális fotózás idejemúlt elavult bonyolult formájának tartják, messze túlmutat a digitális világ steril, hibamentes, ezáltal végletekig unalmas világán.....
Méred a fényt...eleinte talán fénymérővel de idővel csak dekoráció lesz nálad és azt veszed észre hogy már csak feltart és fejből tudod milyen fényekhez milyen expó és záridő tartozik...
Majd eljutsz oda amikor már filmre is tökéletesen exponált éles fotókat készítesz....
Ezen a ponton értél el a parthoz, ahol el kell indulnod az ismeretlen felé.
El kell felejtened mindent amit megtanultál....meg kell tanulnod másképp használni a fotográfiát...a jól ismert út helyett most az ismeretlenbe kell vetned magad.
A megmutatás másik dimenzióját kell megtanulnod...amikor a kép szavak nélkül kelt érzelmeket....amikor nem kell oldalas magyarázatokat írni a képek mellé hogy megértsék az emberek.
Ne érdekeljenek az emberek.....
Ne akarj a szájukba rágni mindent....lemorzsolódnak....újak jönnek....
Ne hidd hogy újra partot fogsz....ne keresd a partot....nem létezik.
Ne arra figyelj amire mindenki....kerüld az utat és láss bele a részletekbe....ne a tájat fotózd hanem az esszenciáját.....ne az embert hanem a lélegzetét...ne az arca legyen a fotón hanem cigarettájának az illata.
Megjegyzések

Gabor SUVEG üzenete…
ez igaz minden mas muveszetre is....
Tokai András üzenete…
Lacikám, ez nagyon bölcs és szép: "ne a tájat fotózd hanem az esszenciáját.....ne az embert hanem a lélegzetét...ne az arca legyen a fotón hanem cigarettájának az illata."
Mondtam, hogy lepipálsz bennünket, ún. írókat. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…