2012. március 11., vasárnap

"Művészek"

Mostanság rengetegszer futok bele olyan alkotókba akik fognak egy fotót és egyszerűen lerajzolják, lefestik, sorolhatnám.....emlékszem amikor Bori 18 éves volt ő is vadászott a jó fotókra és festményt
készített belőlük...nem értettük a tanárait, hogy miért próbálják elterelni erről a vonalról....talán nem tudnak rajzolni és féltékenyek Bori rajzkészségére?
Évek teltek el az egyetemen, rengeteg esszé megírása, különböző technikák elsajátitása, sorolhatnám.....
Minap ismét felmerült közöttünk a téma.....voltaképp megtanulni rajzolni és lerajzolni egy fotót az egy lépés ahonnan tovább kell lépni mielőbb, mivel nem több mint egy gyakorlat, egy felkészítés a következő lépcsőre.... A fotóhoz semmit nem hozzáadni, csak lerajzolni, nem alkotás hanem gyakorlás....rengetegen használnak camera obscurát, vagy projectort a rajzoláshoz, ami könnyen kiszúrható mivel így megrajzolja
a optika torzítását is ami már nevetségesé teszi magát a rajzolót is.....
Mondanivaló hiányában ezek a dolgok annyit érnek mint egy fénymásolat a fotóról...semmit.
Érdemes megnézni Kosch Péter vagy Baksai József rajzait.....nem azért rajzolnak így mert nem tudnak egy tökéletes másolatot csinálni bármiről....azért rajzolnak így mert:
1: Van mondanivalójuk
2: Ők továbbléptek ebből a csapdából.....

Ki gondolná aki nem ismeri a művészetet alaposan hogy Picasso rajz zseni volt...elég volt egy pillantás valakire az elhaladó villamoson és tökéletesen lerajzolta! De mi lett volna ha nem lépett volna tovább?


Pablo Picasso


Nincsenek megjegyzések: