Ugrás a fő tartalomra

Egy fotó ára.

Pár napja egy fotós megosztott egy fényképet és egy felháborodott írást arról hogy nem ingyen van és nem is használható fel ingyen stb stb.....
Nem is tudom....nekem ilyen félelmeim nincsenek....egyrészt felismerhetőek a képeim, másrészt pedig ez a jelenség teljesen normális.....
Híg a szakma....a sajtó és a net tele van értéktelen szeméttel. Apu vesz egy kamerát mert megteheti lelopja a netről a photoshoppot, rádob a gagyi fotóra egy kis hdr effektet egy kis szaturációt, és már veri is a nyálát hogy "művész vagyok vaze!" "fizessetek"....
Az adott fotós is egy tucat hdr képpel vagdalkozik ami szép persze de lószart sem ér....felsorol minden szart amit ő megvett hogy a kép létrejöjjön....ehhez azt tudom mondani hogy egy fotós egy gyufás skatulyával is fotózik, ugyanis egy jó kép nem gépfüggő!!!!
Illetve ha már több ezer euróról beszélünk amit belefektetett akkor javaslom legközelebb 3 euróért vegyen egy vizszintezőt is akkor nem dőlne a kép jobbra.
Kicsit olyan érzésem van mikor a szar kikiabál a vécéből hogy büdös van!
Persze sok fotós most nem fog szimpatizálni velem de én még sosem hallottam komoly fotóstól ilyen hülyeségeket vagy hogy sorolgatná hogy ő mit vett a fotó érdekében....a fotós azért fotózik mert szereti....ha üzletelni akarsz menj bankárnak.

A fotó John B Mueller munkája.....

UI: a fotón semmilyen exif adat nincs rögzitve a szerzői jogokról!!!!! Na ez az amit egy fotós sosem csinál!

Megjegyzések

vAfotóriporter üzenete…
"fotós azért fotózik mert szereti....ha üzletelni akarsz menj bankárnak."

Ezek szerint te ingyen fotózol, mert nem vagy bankár és a képeid is bárki bárhol használhatja, sőt feltüntetni sem kell a neved (vagy akár a sajátját is odaírhatja), mert a te képeidről még azok is tudják, hogy a tiéd, akik még csak nem is hallottak rólad?

Szerintem attól még lehet valaki akár nagyon jó fotós is, hogy fogalma sincs róla, hogy kell szerzőjogi információkat írni a metaadatokba (nem csak EXIF-be, de IPTC-be, XMP-be, PLUS-ba).
Meg attól is lehet valaki fotós, hogy a fotózásból akar megélni és elvárja, hogy megfizessék a munkáját és ne lopkodják el a képeit.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…