2012. január 24., kedd

Egy fotó ára.

Pár napja egy fotós megosztott egy fényképet és egy felháborodott írást arról hogy nem ingyen van és nem is használható fel ingyen stb stb.....
Nem is tudom....nekem ilyen félelmeim nincsenek....egyrészt felismerhetőek a képeim, másrészt pedig ez a jelenség teljesen normális.....
Híg a szakma....a sajtó és a net tele van értéktelen szeméttel. Apu vesz egy kamerát mert megteheti lelopja a netről a photoshoppot, rádob a gagyi fotóra egy kis hdr effektet egy kis szaturációt, és már veri is a nyálát hogy "művész vagyok vaze!" "fizessetek"....
Az adott fotós is egy tucat hdr képpel vagdalkozik ami szép persze de lószart sem ér....felsorol minden szart amit ő megvett hogy a kép létrejöjjön....ehhez azt tudom mondani hogy egy fotós egy gyufás skatulyával is fotózik, ugyanis egy jó kép nem gépfüggő!!!!
Illetve ha már több ezer euróról beszélünk amit belefektetett akkor javaslom legközelebb 3 euróért vegyen egy vizszintezőt is akkor nem dőlne a kép jobbra.
Kicsit olyan érzésem van mikor a szar kikiabál a vécéből hogy büdös van!
Persze sok fotós most nem fog szimpatizálni velem de én még sosem hallottam komoly fotóstól ilyen hülyeségeket vagy hogy sorolgatná hogy ő mit vett a fotó érdekében....a fotós azért fotózik mert szereti....ha üzletelni akarsz menj bankárnak.

A fotó John B Mueller munkája.....

UI: a fotón semmilyen exif adat nincs rögzitve a szerzői jogokról!!!!! Na ez az amit egy fotós sosem csinál!

1 megjegyzés:

vAfotóriporter írta...

"fotós azért fotózik mert szereti....ha üzletelni akarsz menj bankárnak."

Ezek szerint te ingyen fotózol, mert nem vagy bankár és a képeid is bárki bárhol használhatja, sőt feltüntetni sem kell a neved (vagy akár a sajátját is odaírhatja), mert a te képeidről még azok is tudják, hogy a tiéd, akik még csak nem is hallottak rólad?

Szerintem attól még lehet valaki akár nagyon jó fotós is, hogy fogalma sincs róla, hogy kell szerzőjogi információkat írni a metaadatokba (nem csak EXIF-be, de IPTC-be, XMP-be, PLUS-ba).
Meg attól is lehet valaki fotós, hogy a fotózásból akar megélni és elvárja, hogy megfizessék a munkáját és ne lopkodják el a képeit.