2009. március 8., vasárnap

Amon Adonai Santos de Araujo Tobin


Gondolom eredeti neven meg rajongoi kozul is kevesen ismerik az uriembert....Amon Tobin-rol van szo.

Viszonylag kevesen tudjak hogy eredeti szakmamat tekintve zenesz vagyok...zenei tanulmanyaim befejezese utan leginkabb csak magamnak zenelgettem megvedve ezzel az igy is torekeny vilagunkat.

Zenei izlesem eleg kuloncnek nevezheto...komolyzene jazz es ezen kivul olyan zeneket hallgatok ami mindenki masnak az idegeire megy....(Delirium, kitaro, tosca, ) amit rettenetesen ruhellek azok a dj-k! Ket jobb esetben harom szamot osszekutyulni es izompoloban feszengeni egy diszko emelvenyen mikozben ugy csinalsz mintha csinalnal valamit az egyebkent kataton allapot szelent tantorgo javareszt drogos nagyerdemunek....na ez az ami rohadt undorito.

Zenenek a legritkabb esetben sem neveznem azt amit csinalnak....

Amon Tobinnal evekkel ezelott ismerkedtem meg a Bricolage cimu albuma kapcsan...

Olyan zavaros kaotikus szurrealis zenet meg nem hallottam addig....disszonazs hangok negy negyednek semmikepp nem nevezheto ritmikai kepek, es jazzzzzzzzzzz!

Beleszerettem egy pillanat alatt. Keves ember mereszkedik a zenenek ennyire a hatarteruleteire mint o es amit csinal az zsenialisan teszi. ne vegye senki tulzasnak de John Cage 4:33 darabja volt annyira megrazo mint Tobin egyes szamai.

Olyan vilagokat nyit meg amik eddig ismeretlenul terultek el a tudatalatti mezsgyejen....

a magyar Taxidermia cimu filmen o krealta a zenejet eloszerettel hasznal kulonbozo zorejeket pl. hangyak altal keltett kaparo hangot papirlapon. legy szarnyanak "dorgeset" vegyitve harley davidson zummogesevel....

Szamomra mindenkeppen benne van a xx-ik szazad muveszei es zenei uttoroi kozott, de ez csak szuveren velemeny....


Eletrajz:

Amon Adonai Santos de Araujo Tobin Rio de Janeiroban, Brazíliában született. A Tobin nevet az ír mostohaapjától örökölte. Fiatal korában Angliába költözött, ahol a helyi zenei színtéren különösen a hip-hop, a jazz és a blues keltette fel az érdeklődését. Négy EP-t és egy albumot (Adventures In Foam) adott ki Cujo néven, mielőtt a Ninja Tune kiadóhoz szerződött volna, 1996-ban. Azóta öt, mind a kritikusok, mind a rajongók által széles körben elismert albumot adott ki a saját neve alatt. Három éves kihagyás után szerződést írt alá az Ubisoft játék-kiadócéggel a Splinter Cell: Chaos Theory c. játék zenéjének elkészítésére, 2005-ben.
Amon Tobin jól ismert szerző az elektronikus zenei berkekben, különösen a hangeffekt-használata miatt. Gyakran használ akusztikus elemeket, régi motorhangokat, csöpögő csapokat és egyéb jellegzetes hangokat is (erre utal Foley Room c. albuma is, amely az angol nyelvben azt a szobát jelenti, ahol egy film számára veszik fel a hangeffekteket).
Az albumai és egyéb bedolgozásai mellett, Amon Tobin szerezte a Taxidermia c. magyar film zenéjét is.
Amon Tobin zenéjét sokszor használták reklámokban és filmelőzetesekben
Weboldala a cimre kattintva erheto el....


Nincsenek megjegyzések: