Ugrás a fő tartalomra

Amon Adonai Santos de Araujo Tobin


Gondolom eredeti neven meg rajongoi kozul is kevesen ismerik az uriembert....Amon Tobin-rol van szo.

Viszonylag kevesen tudjak hogy eredeti szakmamat tekintve zenesz vagyok...zenei tanulmanyaim befejezese utan leginkabb csak magamnak zenelgettem megvedve ezzel az igy is torekeny vilagunkat.

Zenei izlesem eleg kuloncnek nevezheto...komolyzene jazz es ezen kivul olyan zeneket hallgatok ami mindenki masnak az idegeire megy....(Delirium, kitaro, tosca, ) amit rettenetesen ruhellek azok a dj-k! Ket jobb esetben harom szamot osszekutyulni es izompoloban feszengeni egy diszko emelvenyen mikozben ugy csinalsz mintha csinalnal valamit az egyebkent kataton allapot szelent tantorgo javareszt drogos nagyerdemunek....na ez az ami rohadt undorito.

Zenenek a legritkabb esetben sem neveznem azt amit csinalnak....

Amon Tobinnal evekkel ezelott ismerkedtem meg a Bricolage cimu albuma kapcsan...

Olyan zavaros kaotikus szurrealis zenet meg nem hallottam addig....disszonazs hangok negy negyednek semmikepp nem nevezheto ritmikai kepek, es jazzzzzzzzzzz!

Beleszerettem egy pillanat alatt. Keves ember mereszkedik a zenenek ennyire a hatarteruleteire mint o es amit csinal az zsenialisan teszi. ne vegye senki tulzasnak de John Cage 4:33 darabja volt annyira megrazo mint Tobin egyes szamai.

Olyan vilagokat nyit meg amik eddig ismeretlenul terultek el a tudatalatti mezsgyejen....

a magyar Taxidermia cimu filmen o krealta a zenejet eloszerettel hasznal kulonbozo zorejeket pl. hangyak altal keltett kaparo hangot papirlapon. legy szarnyanak "dorgeset" vegyitve harley davidson zummogesevel....

Szamomra mindenkeppen benne van a xx-ik szazad muveszei es zenei uttoroi kozott, de ez csak szuveren velemeny....


Eletrajz:

Amon Adonai Santos de Araujo Tobin Rio de Janeiroban, Brazíliában született. A Tobin nevet az ír mostohaapjától örökölte. Fiatal korában Angliába költözött, ahol a helyi zenei színtéren különösen a hip-hop, a jazz és a blues keltette fel az érdeklődését. Négy EP-t és egy albumot (Adventures In Foam) adott ki Cujo néven, mielőtt a Ninja Tune kiadóhoz szerződött volna, 1996-ban. Azóta öt, mind a kritikusok, mind a rajongók által széles körben elismert albumot adott ki a saját neve alatt. Három éves kihagyás után szerződést írt alá az Ubisoft játék-kiadócéggel a Splinter Cell: Chaos Theory c. játék zenéjének elkészítésére, 2005-ben.
Amon Tobin jól ismert szerző az elektronikus zenei berkekben, különösen a hangeffekt-használata miatt. Gyakran használ akusztikus elemeket, régi motorhangokat, csöpögő csapokat és egyéb jellegzetes hangokat is (erre utal Foley Room c. albuma is, amely az angol nyelvben azt a szobát jelenti, ahol egy film számára veszik fel a hangeffekteket).
Az albumai és egyéb bedolgozásai mellett, Amon Tobin szerezte a Taxidermia c. magyar film zenéjét is.
Amon Tobin zenéjét sokszor használták reklámokban és filmelőzetesekben
Weboldala a cimre kattintva erheto el....


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Samyang F2,8/14mm teszt Balassa módra! :)

A Leitz Hungária egyik legszimpatikusabb mondata az volt hogy a teszt alatt maradj végig önmagad! Iszonyatos megkönnyebbülés volt nekem mert akik ismernek személyesen tudják hogy ami a szívemen a számon és hogy nem tudok kibújni a bőrömből.
Mikor megláttam a 14-es Samyangot az volt az első két gondolatom hogy:
1: Ez nagyon sérülékenynek tűnik a kis domború pofikájával,
2: Na most én mit csináljak ezzel?Első körben kimentem kék órában a dunapartra hogy na akkor most aztán megcsináljuk a tipikus kékórás lánchidas parlamentes förtelmet mert bizony ez erre való! (NEM!) Igazából nem is volt kedvem elővenni és akkor jutott eszembe hogy maradjak önmagam... Jó de akkor mi a fészkes fenét kóválygok a dunaparton mint gólyafos a levegőben ahelyett hogy mennék a dolgomra! Én megrögzött szociofotós vagyok. Arcokkal, történetekkel dolgozom. És még valami! Folyamatosan azt tanítom hogy hacsak nem igazolványképet csinálunk akkor mutassunk meg minél többet az alanyunk hátteréből környezetéből mert a…

Csak ez lehetek

Pici sötét szoba....koszos bomladozó ágyak.

A földet ürülék borítja. Mennyezetről lógó apró izzó fénye dereng. Romlott hús szaga keveredik emberi vizelettel. Az ágyon gyerekek fekszenek.  Tizennyolcan laknak a kétszobás vályogházban. Egyik legsötétebb sarokban valami neszez...közelebb megyek...takarók között cseppnyi baba fekszik.  Beteg. Nem tudják mi baja van. Nincs pénz gyógyszerre. Nincs pénz orvosra. Nincs pénz buszra az orvosig. Félretették....lehet hogy megmarad...ha elég erős. Közelebb lépek, lábam megcsúszik, szandálom vöröses barna csíkot húz a földön friss ürülékből... Résnyire nyitott száján sipolva szalad a levegő...apró fogai koromfeketék...majd megmozdulnak. Fél tucanyi döglégy mászik ki a résnyire nyitott ajkak közül.  Még él...de a legyek már a szájába petéztek... Pár órája még egy üszkösödő láb savanyú, lassan bomló szagát éreztem alig pár centire az arcomtól, és nem gondoltam hogy jön még rosszabb.

De hiába...én erre vagyok alkalmas.  Tudom hogy még saját feleségem…

Leica Q teszt....avagy engem átbasztak....

Azoknak akik tanulnak tőlem, vagy ismernek közelebbről számtalan mondat eszükbe juthat ami renszeresen elhagyja ajkaimat, de az egyik talán leismertebb mondat az, amit arra szoktam felelni mikor valaki megkérdezi hogy milyen géppel dolgozom? Milyennel milyennel hát amilyet a kezembe adnak! Fotós vagyok egy gyufásdobozzal is fotózni fogok persze ez nem teszi alkalmasá a gyufásdobozt mondjuk sportfotózásra... A gép másodlagos. Mindig az számit aki mögötte van...jobb géptől nem lesznek jobb képeid max technikailag. Igazából sokáig vártam hogy egyszer kapok egy levelet a Nikontól, hogy támogatásképp ingyen szervizelik a gépemet ha valami történne vele, de még arra a megkeresésemre sem kaptam választ sosem, hogy vajon miért válik le a gumi boritás a gépemről és mit lehetne tenni ellene.... A dolog igazából érthető hisz az én fotóim még mindig nehezen emészthetőek, olyan tartalommal telítettek, amivel az emberek nagy része nem szeret szembesülni. Nem lehet feltenni őket egy oldalra ahol le…