Ugrás a fő tartalomra

Portréfotózás 2

A fotót a szinprofil miatt választottam.
Portréfotózáshoz elengedhetetlen kellékem, egy nikon nikkor fix 85-ös optika.
Ragaszkodom hozzá mert rettenetesen magas részletgazdagsága, torzításmentessége, kiválló partnerré teszi az ilyen jellegű munkákhoz.
Általában fix optikákat használok, mert tapasztalatom szerint magasan szebben rajzolnak mint bármelyik zoomos jószág. Nagylátószögre különösen igaz.
No de itt nem erről akartam írni hanem a képek feldolgozásáról, és egy apró de nagyon hasznos trükk használatáról.
Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő fotót amivel dolgozni fogunk, akkor első lépésben a szinteket kontrasztokat dobjuk helyre. Ha az élesség nem 100 százalékos akkor az egyszerűen megoldható.
Duplázd meg a réteget az áttetszhetőséget állítsd overlay-re...a filter menüpontbót válaszd ki az other parancsot, azon belül pedig highpass pontot...itt az értéket állítsátok 0,5-4 pixel közé attól függ mekkora     az életlenség mértéke....persze azért nem árt éles fotót készíteni.
Háttér életlenítése a pár napja leírt tutor szerint megoldható itt is nagyon szépen!
jómagam igen ritkán készítek színes portrét de ha igen akkor egy saját színprofilt alkalmazok.
Ezt már sokan kérdezték de nem árultam mindeddig el...a teljes trükköt most sem írom meg, de a kiindulólépést megadom, ahonnan el lehet kezdeni a kisérletezést.
Fogjuk a fotónkat, duplázzuk meg a réteget...az alsó réteget állítsuk fekete fehérre, a felső réteget pedig soft light-ra. Ennyi :) innen el lehet kezdeni tovább játszani de az alaplépés az ez.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nyúlszar paradoxon.

Szeretném leszögezni az elején hogy én csípem Bear Gryllst. Amit az a fószer végigcsinál az nem semmi! Jeges vízbe ugrálni, minden gusztustalan csúszómászót megenni, elefántszarból folyadékot préselni és meginni, hát ez nem gyerekjáték.... Minap erdőben bandukolt ahol talált egy adag rénszarvasszart. Pici dekoratív csokibogyók. Ezt a régiek mint a multivitamint fogyasztották! -Közli Bear Hopp be is kap egyet kettőt belőle miközben kitér arra hogy bizony ezek az állatok gyors emésztéssel vannak megáldva így voltaképp az anyagok nagyrésze (vitaminok, ásványi anyagok) megmaradnak benne ami nekünk segíthet a túlélésben. A Nyulak -magyarázza Bear -minimum egyszer megeszik az ürüléküket hogy a tápanyagokat jobban felhasználják. Nos itt bennem létrejött egy kis logikai görcs. Adott egy túlélési helyzet, ahol én mint túlélni vágyó szimbiózisba kerülök egy nyúllal. Nevezzük Dezsőnek. Na most akkor én honnan tudhatom meg, hogy Dezső elsőre szarja ki, vagy már a második körben? Mert ugyeb

Van Dyke technika....Cianotípia barna változat.

Ismertetek pár technikát azoknak akik foglalkoznak cianotípiával és hasonló eljárásokkal....a Van Dyke technika a cianotípia egy változata ám a végeredmény ez esetben egy barna nyomat. Lényeges dolog amit rengetegen kihagynak az a papír enyvezése. Nyúlenyvvel a papírt lekezeljük majd két napig pihenni hagyjuk. Az enyv hatására a papíron megjelenő fotó jóval sötétebb tónusú, kontrasztosabb lesz. a Recept: ferri-ammónium-citrát  : 9gramm, 33cc desztilláltvízben keverve míg áttetsző zöldes nem lesz. Bórkősav : 1,5gr 33cc desztillált vízben oldva ezüstnitrát : 3,8gr 33c desztillált vízben oldva Elsőnek keverjük a ferri amonnium citrátot a borkősavval....öntsük egybe a két folyadékot és lassú határozott ringatással keverjük el.... Az ezüstnitrátot lassan, óvatosan keverjük hozzá kissebb adagokként, hasonló mód keverve. A végeredmény egy áttetsző zöldes folyadék....ha nem áttetsző akkor valószínűleg kuka..... Fontos! a folyadék nem fényérzékeny amíg meg nem szárad! Ettől füget